POSLEDNJE VESTI

Akcija čišćenja u organizaciji mladih u Gabrovcu

25.05.2021.

Grad je slika građana koji žive u njemu. Nažalost, u Nišu nailazimo na sve češće primere kako se „ne treba ponašati“ prema svom gradu poput bacanja kontejnera u Nišavu, ali i zagađivanja zelenih površina i javnih površina na kojima se dešavaju okupljanja. Zato je veliko interesovanje privukla akcija mladih u naselju Gabrovac, koji su se organizovali i očistili deo pored reke, kao i igralište gde se mladi druže i skupljaju.

Lazar Panić, naizgled prosečan dvadesetčetvorogodišnji mladić iz naselja Gabrovac bavi se odbojkom profesionalno, ali je u stvari neko ko je posvećen mestu odakle je, posebno naselju u kome živi. Svakodnevno se trudi da podigne svest svojih drugova i sugrađana kako bi očuvali i uredili svoje naselje, mimo komunalnih preduzeća, zaduženih za to. U razgovoru sa Lazarom, saznali smo sve detalje ove akcije.

  1. Kako ste došli na ideju da očistite Gabrovac?

Lazar: Okupljanjem jednog dana u naselju, došli smo na ideju da sredimo naš Gabrovac, počevši od igrališta gde se omladina skuplja svakog dana i igra fudbal. To mesto se nalazi pored reke, samim tim smo na sastanku koji smo održali par dana pre akcije dogovorili i da pored igrališta, očistimo i taj deo reke kao i manji park za decu.

2. Od koga je krenula incijativa?

Lazar: Ja sam pokrenuo inicijativu, ali cela organizacija ne bi uspela da svi mi nismo dobri drugari. Svako od nas je dao svoj maksimum i potrudio se za lepši i čistiji izgled našeg naselja.

3. Da li ste sami očistili naselje ili ste imali pomoć lokalnih komunalnih preduzeća?

Lazar: Nismo imali pomoć preduzeća. Sami smo se organizovali i sami očistili sve.

4. Kako su mladi iz naselja reagovali na inicijativu i koliko njih se odazvalo?

Lazar: Rakcija je bila pozitivna i na moje iznenađenje odazvao se veliki broj mladih iz naselja. Po mojoj slobodnoj proceni, bilo je više desetina momaka iz Gabrovca.

5. Da li je ovo jedina akcija koju ste pokrenuli ili planirate da nastavite sa uređivanjem?

Lazar: Ovo je prva akcija koju smo uradili, nadam se prva od mnogih. Imamo u planu još akcija sređivanja drugih mesta u Gabrovcu.

6. Da li mislite da će Vaša inicijativa pokrenuti i ostale delove grada?

Lazar: Iskreno se nadam da hoće. Želeo bih da budemo primer ostaloj omladini gde će drugarstvom i organizacijom očistiti i ulepšati svoja naselja.

Nadamo se i mi da hoće, jer su ovi mladići heroji današnjice. Nadamo se da će i stariji biti vođeni primerom mlađih generacija u Gabrovcu više voditi računa o svom okruženju i izgedu grada Niša.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten