POSLEDNJE VESTI

Obuhvat vakcinacije se mora povećati

14.07.2021.
35816932_b-e1596626249540

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević I članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji poslednjih nedelja stabilna, ali da se obuhvat vakcinacije mora povećati, ako želimo spremni da sačekamo jesen.
Nakon sednice Kriznog štaba, rekla je da se, međutim, u većini zemalja beleži pogoršanje epidemiološke situacije, koja je delom vezana za pojavu novog soja koronavirusa, ali je, pre svega, razlog za to nedovoljni obuhvat vakcinacije. Najveći deo sastanka bio je posvećen tome kako da se utiče na sve da se poveća obuhvat vakcinacije, jer cepiva štite od širenja bolesti, ali i od smrtnih ishoda.
Koliko je važna vakcinacija pokazuje to da među hospitalizovanim pacijentima, više od 99 odsto nije vakcinisano, dok među preminulima od zaraze koronavirusom nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane, navodi Kisić Tepavčević.
Precizirala da je u Srbiji kompletno imunizovano 2.642.507 građana a bar jednom dozom vakcinisano 2.772.927 osoba. To je 49 odsto, a imajući u vidu koliko su nam dugo vakcine dostupne ovaj procenat nije dovoljan ako želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija. Prema njenim rečima Tutin, Novi Pazar i Lajkovac su među gradovima u kojima je nedovoljno ljudi vakcinisano a Priboj, Niš, Užice, Kladovo, Kikinda i Novi Sad, uz glavni grad, prednjače po broju vakcinisanih.

 

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten