POSLEDNJE VESTI

SVETSKA NEDELJA DOJENJA – PODRŽIMO DOJENJE

31.07.2021.
unnamed

Dom zdravlja Niš u skladu sa epidemiološkim merama zbog COVID-19 infekcije obeližiće Svetsku nedelju dojenja u periodu od 1. do 7. avgusta  kroz niz simboličnih aktivnosti.
Ciljevi Svetske nedelje dojenja u 2021. godini su informisati stanovništvo o značaju dojenja, uvrstiti dojenje u javno zdravstvenu politiku i programe, stvarati partnerstvo sa pojedincima i organizacijama, podsticati praksu dojenja.
Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.
Prednosti dojenja za novorođenče su da obezbeđuje pravilan rast i razvoj, podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema, smanjuje rizik od gojaznosti, podstiče razvoj inteligencije, štiti od mnogih bolesti i infekcija, smanjuje rizik od dijareje, smanjuje rizik od pojave alergija, smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta.
Prednosti dojenja za majku je to da pomaže u uspostavljanju bliskog kontakta sa detetom, štedi vreme i besplatno je, daje priliku da se majka odmori dok hrani bebu, smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2, smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje rizik pojave anemije.
Ove godine Svetska nedelja dojenja usmerena je na povezivanje svih aktera za podršku dojenju na svim nivoima.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten