POSLEDNJE VESTI

Sveti Ilija Gromovnik – Danas se nikako ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja

02.08.2021.
ilija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 2. avgusta slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Sveti Ilija je slava Gradske opštine Niška Banja, koja se svake godine obeležava svečano, uz tradicionalni vašar. Ove godine održaće se koncerti Daniela Kajmakoskog i „Blackberries benda„, koji je zakazan za 2. avgust od 20 sati.

Sveti Ilija se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo u molitvama u pustinji. Zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove opake žene Jezavelje.
Dobio je ime po staroslovenskom Bogu Perunu, bogu groma. Smatra se da je prelaskom na hrišćanstvo, srpski narod osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji.
Zbog toga veliki broj običaja i verovanja potiče još iz prethiršćanskog vremena, a prorok Ilija se još naziva i „Gromovnik“.
Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Prema običajnom kalendaru, danas se nikako ne radi u polju, niti se ulazi u vinograde, da se ne bi navukao gnev svetitelja.
Veruje se da Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Sa propašću Kraljevine Jugoslavije prekinuta je ova tradicija vazduhoplovaca, ali je obnovljena 1992. godine.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten