POSLEDNJE VESTI

Danas je Međunarodni dan svesnosti o predoziranju drogom

31.08.2021.
droga-7

U Srbiji se i ove godine obeležava 31. avgust, Međunarodni dan svesnosti o predoziranju drogom (International Overdose Anjarness Day – IOAD), koji ima za cilj podizanje svesti o predoziranju, smanjenje predrasude o smrti izazvanoj konzumacijom droga, kao i stvaranje promene koja smanjuje štetu povezanu sa upotrebom droge.

Povodom Međunarodnog dana svesnosti o predoziranju drogom, građani i zajednice okupljaju su se da kako bi se setili onih koji su umrli ili pate od trajnih štetnih uticaja izazvanih predoziranjem i podiglli svest o jednoj od najvećih gorućih svetskih kriza javnog zdravlja – krize koja, nažalost, postaje sve veća.

O predoziranju se kao i uopšteno o problemu zloupotrebe droga ne govori puno, najviše zbog stigme koja je uveliko prisutna kada je ova tema u pitanju. Osobe koje imaju problema sa zavisnošću, uglavnom, ne razmišljaju o posledicama. Za njih je predoziranje nešto što je daleko od njih. To je nešto što se dešava nekom drugom, prijateljima, poznanicima ili su videli u nekom filmu. Međutim, kada konzumiraš droge predoziranje je stalno prisutna realnost, a oni srećniji se probude u bolnici. Ni jedna porodica ne bi nikada trebalo da prođe kroz patnju gubljenja nekoga koga voli zbog predoziranja.

Prema najskorijem godišnjem izveštaju Kancelarije Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal, 585.000 ljudi širom sveta je umrlo od posledica korišćenja droga u 2020. godini.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten