POSLEDNJE VESTI

  Danas je Međunarodni dan svesnosti o predoziranju drogom

  31.08.2021.2min590
  droga-7

  U Srbiji se i ove godine obeležava 31. avgust, Međunarodni dan svesnosti o predoziranju drogom (International Overdose Anjarness Day – IOAD), koji ima za cilj podizanje svesti o predoziranju, smanjenje predrasude o smrti izazvanoj konzumacijom droga, kao i stvaranje promene koja smanjuje štetu povezanu sa upotrebom droge.

  Povodom Međunarodnog dana svesnosti o predoziranju drogom, građani i zajednice okupljaju su se da kako bi se setili onih koji su umrli ili pate od trajnih štetnih uticaja izazvanih predoziranjem i podiglli svest o jednoj od najvećih gorućih svetskih kriza javnog zdravlja – krize koja, nažalost, postaje sve veća.

  O predoziranju se kao i uopšteno o problemu zloupotrebe droga ne govori puno, najviše zbog stigme koja je uveliko prisutna kada je ova tema u pitanju. Osobe koje imaju problema sa zavisnošću, uglavnom, ne razmišljaju o posledicama. Za njih je predoziranje nešto što je daleko od njih. To je nešto što se dešava nekom drugom, prijateljima, poznanicima ili su videli u nekom filmu. Međutim, kada konzumiraš droge predoziranje je stalno prisutna realnost, a oni srećniji se probude u bolnici. Ni jedna porodica ne bi nikada trebalo da prođe kroz patnju gubljenja nekoga koga voli zbog predoziranja.

  Prema najskorijem godišnjem izveštaju Kancelarije Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal, 585.000 ljudi širom sveta je umrlo od posledica korišćenja droga u 2020. godini.

  Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

  Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


  INFORMIŠI SE

  Portal u službi građana.


  Telefon: +381654046672

  E-mail: ininfonis@gmail.com

  Bilten