POSLEDNJE VESTI

Od danas počinje sa radom Likovna kolonija „SIĆEVO 2021“

01.09.2021.
Sicevacka-klisura-branam

Od danas, 1. septembra počinje sa radom Likovna kolonija „SIĆEVO 2021“. Devetoro umetnika iz Srbije i susednih zemalja učestvovaće u radu ovogodišnje Kolonije koja će trajati do 10. septembra.

Likova kolonija „Sićevo“ nastavlja tradiciju Prve jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač naša poznata slikarka Nadežda Petrović (1873-1916). Ona je u leto 1905 godine u Sićevo dovela slovenačke i hrvatske slikare, koje je upoznala tokom školovanja u Minhenu, u ateljeu Antona Ažbea. Bio je to prvi i nažalost jedini zajednički boravak i rad umetnika u Sićevu početkom XX veka. Šezdesetak godina kasnije, na inicijativu Društva umetnika Niša, odnovljena je Nadeždina ideja o okupljanju umetnika u Sićevu i ustanovljena je 1964. godine Likovna kolonija Sićevo, koja se redovno održava do danas.

Ovogodišnji 58. saziv Kolonije čine: Milovan Čikić (Bosna i Hercegovina), Dragan Mijač Brile (Crna Gora),Đorđe Sokolovski, Milica Ružičić, Ivan Milenković, Jovan Spasić, Tara Rodić, Jelica Ašanin i Miljan Nedeljković (Srbija). To su umetnici različitih vokacija i generacija koji do sada nisu učestvovali u radu Sićevačke kolonije.

Svečano otvaranje Kolonije „Sićevo 2021“ je u 19.30 sati u zgradi Kolonije u Sićevu.

U ceremoniji otvaranja pored obraćanja zvaničnika, učestvovaće i kvartet „Impresija“, a biće emitovan i film o Likovnoj koloniji „Sićevo“ i promo video sa predstavljanjem svakog od učesnika ovogodišnje Kolonije.

GSLU Niš kao organizator Kolonije obezbeđuje prevoz do Sićeva kombijem koji u 18 sati polazi sa ugla ulica Orlovića Pavla i 7. jula.

Tokom trajanja Kolonije osim neposrednog rada, umetnici će biti u prilici da posete kulturno-istorijske spomenike Niša i obližnje manastire, imaće prijem u Skupštini grada i opštini Niška banja, održaće javni čas za učenike Umetničke škole i štićenike doma „Duško Radović“ i prisustvoveće promociji monografije „Porodica Nadežde Petrović kroz XIX vek“ autora Dragane Božović.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten