Danas je dan Svetog velikomučenika Dimitrija – Na Mitrovdan ne treba grditi malu decu

08.11.2021.2min810
sveti_dimitrije_krsna_slava-mnogih_porodica

Danas je dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao krsna slava Mitrovdan. Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom antičkom zapovedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.
Srpska pravoslavna crkva obeležava dan Svetog Dimitrija. Mitrovdan, kako ga Srbi zovu, peta je po redu najvećih srpskih slava, a ovaj dan se smatra i nezvaničnim početkom zime.
VEROVANJA
Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.
Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

Zima će biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: +381654046672

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten