POSLEDNJE VESTI

Usvojen Predlog Konkursa o dodeli podsticajnih sredstava u opštini Babušnica

17.03.2022.
Snimak ekrana 2022-03-17 082443

Opštinsko veće opštine Babušnica, kojim je predsedavala predsednica opštine Ivana Stojičić, usvojilo je na sednici Predlog Konkursa o dodeli podsticajnih sredstava u cilju realizacije mera i investicija u okviru programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Babušnica za ovu godinu.
Za podsticaje u poljoprivredi ove godine u budžetu opštine opredeljeno je 9 miliona dinara, što je 40 odsto više nego prošle godine.
Po raspisivanju javnog poziva nosioci poljoprivrednih gazdinstava moći će da konkurišu za podsticaje u okviru tri mere: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Organska proizvodnja i Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Najviše sredstava opredeljeno je za Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – 8 miliona i 225 hiljada dinara. U okviru ove mere biće moguće ostvariti podsticaje u sektorima mleko i meso, sektoru voće, grožđe, povrće (uključujući pečurke) i cveće, kao i u sektoru pčelarstvo.
Za meru Organska proizvodnja, u okviru koje se ostvaruju podsticaji za Kontrolu i sertifikaciju, podsticajna sredstva iznose 250.000 dinara, dok za meru Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju, podsticajna sredstva iznose 750.000 dinara.
Prema rečima predsednice opštine Babušnica Ivane Stojičić, novina u Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Babušnica u ovoj godini, a na koji je saglasnost dalo i resorno ministarstvo, su podsticaji za unapređivanje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima – podrška aktivnostima vezanim za razvoj ruralnog turizma.
Konkursi će biti objavljeni na oglasnoj tabli opštine Babušnica, opštinskom sajtu na internet adresi www.babusnica.rs i dostavljeni predsednicima mesnih zajednica, a bliže informacije mogu se dobiti kod Stručnih služni Opštinske uprave opštine Babušnica u kancelarili broj 26 kao i putem telefona.
Prema rečima Ivane Stojičić, pored ovih konkursa uskoro bi trebalo da budu raspisani i konkursi za medije i crkve i verske zajednice, a u nredne dve nedelje i konkurs za Udruženja. putem koga će udruženja projektima konkurisati za sredstva od 75.000 dolara.
Ova sredstva opština Babušnica je dobila od Evropske unije preko Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom balkanu – ReLOaD 2, koji je završen prošle nedelje i jedna je od sedam lokalnih samouprava u kojima je ovaj program delovao.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten