POSLEDNJE VESTI

Opštini Babušnica odobrena sredstva za realizaciju dva projekta

18.03.2022.
Snimak ekrana 2022-03-18 080714

Na Konkursima Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština i Ministarsva državne uprave i lokalne samouprave, opštini Babušnica odobrena su sredstva za realizaciju dva projekta, kaže predsednica opštine Ivana Stojičić.
Na konkursu Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenio opština u okviru Programa podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština, u koje spadaju jedinice lokalne samouprave iz četvrte grupe, za 2022. godinu, opštini Babušnica odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 8 miliona dinara za „Završetak rekonstrukcije i izgradnje objekta pijace u ulici Živojina Nikolića Brke“.
Takođe, opštini Babušnica su u okviru Javnog poziva za raspodelu sredstava u cilju podrške lokalnim samoupravama i gradskim opštinama za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, za realizaciju ovog projekta odobrena sredstva od 3 miliona dinara.
Ova sredstva biće iskorišćena za potrebnu adaptaciju i opremanje prostora, podizanje postojećeg nivoa tehničko-informatičke opremljenosti i unapređenja softversko hardverske infrastrukture za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta.
Suština jedinstvenog upravnog mesta je da ono bude kontakt tačka. Da jednim dolaskom građanin na jednom šalteru dobije sve relevantne informacije, podnese zahtev, a na istom tom mestu dobije rešenje u cilju ostvarivanja svojih prava. Jedinstveno upravno mesto građanima smanjuje gubitak vremena i eliminiše nepotrebne troškove jer upravo na jednom mestu dobijaju sve potrebne informacije u ostvarivanju svojih prava i zaštiti svojih pravnih interesa.
Na šalterima će građani moći da obave različite poslove. Sve će biti mnogo brže i jednostavnije, jer je reformom javne uprave koja se sprovodi uz podršku Evropske unije omogućeno da državni organi međusobno elektronskim putem razmenjuju različite podatke i dokumente o građanima. Zbog toga građani više ne moraju da obijaju pragove različitih službi i institucija, a i samim službenicima je posao u mnogome olakšan.
Projekat Jedinstvenog upravnog mesta Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je još 2018. godine, a do ove godine Jedinstveno upravno mesto uspostavilo je 25 gradova i opština. Pored Babušnice, ove godine jedinstveno upravno mesto dobiće još 16 gradova i opština u Srbiji.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *