POSLEDNJE VESTI

Najava svečanosti povodom međunarodnog dana sestrinstva

11.05.2022.

Medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja Niš i zdravstvenih ustanova iz Niša i okololine, sastaće se u četvrtak 12.05.2022. godine u 10.00 sati u amfiteatru Doma zdravlja Niš, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sestrinstva 12 maja. Ovom prilikom biće dodeljena priznanja zaslužnim medicinskim sestrama i tehničarima.

Svakako je potrebno ukazati na značaj medicinskih sestara i tehničara i važnu ulogu koju oni imaju u očuvanju zdravlja svih stanovnika. Ove godine, više nego ikada pre, moramo da izrazimo zahvalnost medicinskim sestrama i tehničarima na njihovom radu i da im se zahvalimo za sve što rade da bi očuvali zdravlje stanovništva.

Međunarodni dan medicinskih sestara 12. maj obeležava se u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Poreklo vodi iz stare engleske porodice, koja joj je omogućila kvalitetno obrazovanje i mnoga putovanja. Govorila je sedam jezika i sa velikom ljubavlju i znanjem brinula o bolesnima i ranjenima. Reforme i mere, koje je uvela Florens Najtingel i danas se sprovode, iako su uspostavljene pre više od jednog veka. Smatrala je da su za dobro funkcionisanje sestrinstva najvažnija dva uslova: dobro poznavanje nege bolesnika, kao specifične medicinske veštine i visoka moralna zrelost medicinske sestre.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten