POSLEDNJE VESTI

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ prva biblioteka Južne Srbije, danas slavi jubilej

13.05.2022.
Screenshot_5

Jedna od najstarijih ustanova kulture u Nišu, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, obeležava na današnji dan 143 godina postojanja. Niška biblioteka je prva biblioteka Južne Srbije, obeležavanju jubileja prisustvovali su predstavnici svih državnih institucija, lokalni pisci, kao i gosti iz drugih ustanova kulture.

Rečeno je od strane direktorke Sonje Šuković da će u narednom periodu biblioteka osavremeniti rad, kako bi bio postignut viši nivo, i to na način da se knjige donesu onim ljudima kojima biblioteka nije pristupačna. Ruralna područja će dobiti biblioteku u blizini zahvaljujući bibliobusu, za koji je idvojeno 4,6 miliona dinara.

Branislav Maričić, šef kabineta potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković, istakao je da je budžet Ministarstva kulture u ovoj godini prvi put prešao zamišljenu cifru od 1 procenta, takođe, dodao je da su izdvajanja u kulturi najveća u ovoj godini. On dodaje i to, da je decentralizacija kulturnog života jedan od prioriteta u radu Ministarstva kulture i informisanja.

Prisustvovao je i Dejan Savić, savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije. Istakao je činjenicu da država Srbija itekako vodi računa o institucijama kulture u gradovima koji itekako znače na kulturnoj mapi Srbije, regiona i ovog dela Evrope. Savetnik predsednika Republike je rekao da je neophodno da se invenstira u kulturu, da kultura ima ozbiljne ifrastrukturne projekte, ali isto bi trebalo da se povede računa o tome da sredstva koja se u kulturu ulažu treba da se iskoriste na pravi način. Takođe, istakao je da umetnici uvek imaju dobre ideje samo ih treba podržati, zaključio je Savić.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten