POSLEDNJE VESTI

Poznati književnik, Dobrica Ćosić, preminuo je na današnji dan 2014. godine

18.05.2022.
Screenshot_3

Književnik Dobrica Ćosić. rođen je 29. decembra 1921. godine u selu Velika Drenova, kod Trstenika. Školovanje je započeo u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Aleksandrovcu župskom, ali je prekinuo školovanje za vreme Drugog svetskog rata, maturski ispit je položio 16. oktobra 1942. godine, u Srednjoj poljoprivednoj školi u Valjevu. Da bi kasnije završio Višu partijsku školu „Đuro Đaković”.

Prvi Ćosićevi prozni radovi nisu skrenuli naročitu pažnju književne kritike. Domaćoj i svetskoj književnosti pridružuje se  1951. godine, sa svojim prvim delom „Daleko je sunce”. Ćosić počinje uporno i istrajno da radi na upoznavanju moderne domaće i evropske proze i filozofske i sociološke naučne misli, što mu je omogućilo da svojim budućim delima dospe u vrh srpske književnosti i da značajno pregraniči nacionalne međe. Ćosić od 1951. godine Dobrica Ćosić postaje slobodan umetnik.

Napisao je  kultne književne  romane: „Koreni”, „Deobe”, „Vreme smrti” (tetralogija), „Vreme zla” („Grešnik”, „Otpadnik”, „Vernik”), „Vreme vlasti”, ali i mnoge druge. Domaća serija „Vreme zla“ nastala po romanu Dobrice Ćosića koja kroz godine prati život porodice Katić.

Više od 50 godina bio je u braku sa suprugom Božicom, do njene smrti 2006. godine. Godine 1954. dobio je ćerku Anu, a ima i dvoje unuka: Milenu (1981) i Nikolu (1982).

Dobrica Ćosić, preminuo je 18. maja 2014. u svojoj kući u Beogradu, u 93 godini. Dobrica je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, opelo je služio episkop bački Irinej.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten