POSLEDNJE VESTI

Sastanak dva tima radi sprečavanja trgovinu ljudima

19.05.2022.
Screenshot_5

U Gradskoj kući, u Nišu, održan je sastanak za borbu protiv trgovine ljudima. Sastanak je održan između članova Lokalnog tima Grada Niša sa ekspertima Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima – GRETA. Tema ovogodišnjeg sastanka je pristup pravdi za žrtve trgovine ljudima i delotvorni pravni lekovi. Zamenica gradonačelnice, Dušica Davidović, predvodila je Lokalni tim  a GRETA će biti upoznata kako na lokalu funkcionišu multidisciplinarni timovi i saradnja u cilju prevencije, identifikacije i zaštite žrtava trgovine ljudima.

Grupa GRETA predstavlja grupu zemalja za bobru protiv trgovine ljudima, a Srbija je među prvim zemljama ratifikovala ovu konvenciju 2009. godine.

U skladu sa odredbama konvencije svaka zemlja koja je konvenciju ratifikuje mora da prolazi kroz krugove evaluacije. Eskperti su prvi put Srbiju postetili 2013, zatim 2017. i 2022. godine, što znači da današnja poseta predstavalja treći krug.

Dušica Davidović zamenica gradonačelnice kazala je da Niš iz svog budžeta izdavaja određena sredstva za aktivnosti koje se sprovode na lokalnom nivou.Prošle godine je u Srbiji prvi put obeležen 18. novembar kao Evropski dan sprečavanja seksualnog zlostavljanja dece.

Trgovina ljudima je jedna od najvećih i najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti, zajedno sa trgovinom narkoticima, oružjem i pranjem novca, saopšteno je na sajtu MUP – Srbije.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten