Danas se slavi dan Svete braće Ćirila i Metodija

24.05.2022.
Screenshot_1

Na današnji dan Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija. Oni su širili hrišćansku veru i pismenost među Slovenima. U crkvenom kalendaru je crveno slovo, po običaju danas ne bi trebalo obavljati teške i zahtevne poslove.

Rođeni su u Solunu, u kući poznatih i bogatih roditelja. Metodije je stariji, proveo je kao oficir deset godina među Slovenima, makedonskim, naučio je slovenski jezik. Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Ćirilo (Konstantin). Kada je hazarski car Kagan tražio od cara Mihaila propovednike hrišćanstva, car mu je poslao braću Ćirila i Metodija.  Oni su ubedili prvo Kagana,  zatim i mnogo naroda preveli u hrišćanstvo. Po povratku u Carigrad sastavili su slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire Hristovu veru, a umnožene crkvene knjige podelili su sveštenicima da uče omladinu. Vizantijski misionari otišli su i u Srbiju, koja je hrišćanstvo prihvatila u drugoj polovini IX veka, oko 867-874. godine.

Srbija je takođe ležala na granici između Istočnog i Zapadnog hrišćanstva, ali je posle perioda neodlučnosti sledila primer Bugarske a ne Moravske, i došla je pod okrilje Carigrada. I ovde su uvedene slovenske bogoslužbene knjige, a razvila se i slovensko–vizantijska kultura. Srpska crkva dobila je delimičnu samostalnost pod Svetim Savom (1176-1235), najvećim srpskim nacionalnim svetiteljem, koji je 1219. godine u Nikeji posvećen za arhiepiskopa Srbije. Godine 1346. proglašena je Srpska patrijaršija koju je Carigradska crkva priznala 1375. godine.

Na papin poziv stigli su u Rim, gde se Ćirilo razboleo i umro 14. februara 869. godine. Metodije se zatim vratio u Moraviju i nastavio sa širenjem vere među Slovenima sve do upokojenja 6. aprila 885. godine.

Sa Svetim Klimentom, kao episkopom na čelu, nastavili su njegovo delo učenici. Prešli su Dunav i stigli na jug, u Makedoniju, na Ohrid,  tu su produžili započeti posao braće Ćirila i Metodija. Oni se takođe nazivaju i ravnoapostolnim svetiteljima.

 

 

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten