POSLEDNJE VESTI

Zašto ljudi osećaju umor početkom proleća?

24.05.2022.

Početkom proleća česte su promene pritiska i temperature vazduha, što pogoduje slabljenju imuniteta i psihološkim tegobama, a promene ove vrste posebno teško podnose meteoropate. Otežavajuća okolnost je što u proleće vremenski parametri – temperatura i vlažnost vazduha, barometarski pritisak i jačina vetra često menjaju.Oragnizam se taman adaptira, a vreme se promeni i tako u krug. Iako se ne mogu zaobići, jednostavnim i pametnim koracima simptomi se mogu ublažiti.

Nakom osam ili više sati spavanja organizam je ujutru u prvom stadijumu gladovanja. Dobar doručak, prema savetima stručnjaka, uključuje mleko ili mlečne proizvodekoji su dobar izvor proteina i kalcijuma, zatim integralna peciva ili pahuljice, kao izvor komplesnih ugljenohidrata i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana, ali i nekih vitamina i minerala. Na promenu režima hrane, zbog prelaska sa jake, pikantne hrane,na lagane prolećne obroke organizam, takođe reaguje umorom. U mladim rotkvicama, tikvicama, brokolima, šargarepi, karfiolu i zelenim salatama ima dovoljno vitamina ali nema dovoljno kalorija, pa organizam posle takvog obroka brzo izgladni. Sezonsko povrće je dragoceno, jer je bogato antioksidansima koji pomažu organizmu da se očisti od nagomilanih toksina.

Od fizičke aktivnosti preporučuje se ona koja aktivira sve grupe mišića, a to su šetnja, vožnja bicikla i plivanje. Preporučuju se šetnje i pored reke, jer je tu najveća koncetracija negativnih jona, koji pomažu oraganizmu da se odmori, ojača i smanjuje nervozu i nagomilani stres. Šetati u prirodi i iskoristiti svaki slobodan trenutak za boravak u prirodi.

Osim obične vode iz slavine, dobro će doći i mineralna voda bez CO2. Tuširajte se ujutru naizmenično hladnom i toplom vodom i masirajte se peškirom. Na taj način ćete aktivirati krvotok.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten