Mađarska Vlada izglasala amandman na Ustav, proglasila vanredno stanje

25.05.2022.
Screenshot_4

Zbog rata u Ukrajini, Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje, slično kao i u toku pandemije Korona virusa, kako je istakao premijer Mađarske Viktor Orban. Kao razlog za usvajanje amandmana na Ustav, jeste rat u Ukrajini. Orban navodi da rat u susednoj zemlji predstavlja opasnost za Mađarsku zemlju, pored fizičke bezbednosti njenih građana, tako su ugrožene i zalihe energije, finansijska bezbednost porodica i ekonomija. Vlada je od momenta usvajanja amandmana na Ustav, odmah krenula sa radom.

Njihov premijer smatra da Mađarska mora da se  da se kloni rata i da je potrebno zaštiti finansijsku bezbednost porodica. Zato Vlada mora da reaguje brzo i da donosi tačne odluke. Na skupštini za amandman glasalo je 136 poslanika, a samo je 36 bilo protiv. Prema izmenama Ustava, specijalni pravni poredak može se uvesti u slučaju ratnog stanja, vanredne situacije ili postojanja opasnosti.

Prema obrazloženju predloga zakona, poseban pravni poredak može se isključivo uvesti ako razvoj događaja u susednoj zemlji ozbiljno utiče na Mađarsku u humanitarnom ili ekonomskom smislu ili ukoliko  postoji realna mogućnost da se to dogodi.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten