POSLEDNJE VESTI

Uhapšeno sedam lica za iznudu novca

26.05.2022.
Snimak ekrana 2022-02-05 171246

Pripadnici Minisatrstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, nastavili su akciju „Gnev“. Službe za suzbijanje kriminala, po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Viših javnih tužilaštava u Novom Sadu i Nišu uhapsili su sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više krivičnih dela – iz člana 136. Zakona o bankama, zelenaštvo, pranje novca i nedozvoljena trgovina, čime su protivpravno prisvojile 184.738.455 dinara.

Izvesni S.Ć. i N.G. terete se za krivično delo iz člana 136. Zakona o bankama i zelenaštvu, kao i za nedozvoljenu trgovinu. Podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S.N. (1959) i V.D. (1982), koji se nalaze u pritvoru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca.

Okrivljeni se terete da su u dužem vremenskom periodu neovlašćeno se bavili trgovinom putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a da bi bili sigurni da će im se novac vratiti, kao zalog od njih su uzimali nepokretnosti. Kako se sumnja, nakon toga osumnjičeni su sačinjavali ugovore o zajmu, priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti. Kako se sumnja, veliki broj nepokretnosti su stekli tako, na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist više od 184.738.455 dinara.  Pretresom stanova i prostorija koje su  koristili osumnjičeni, privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 970.000 evra, od tog iznosa novac od oko 5.268.000 dinara. Pored toga od pokretne imovine pronađeno je 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit. Vrednost pokretnih stvari procenjuje na oko 111.420.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu biće privedeni nadležnim tužilaštvima.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten