POSLEDNJE VESTI

BESPLATNA PLANINARSKA ŠETNJA U NIŠU ODLOŽENA ZA 25. JUN ZBOG KIŠE

10.06.2022.
OTVORI PLAVI KRUG besplatne planinarske šetnje_02

 

Zbog najavljene kiše, besplatna planinarska šetnja u okviru projekta „Otvori plavi krug“, koja je planirana za 11. jun, odlaže se za subotu 25. juna.

„Otvori plavi krug“, u saradnji sa Domom zdravlja Niš, EBERS asocijacijom za zdravlje osoba sa dijabetesom i Planinarskim klubom „Železničar“ iz Niša, organizovaće u Nišu čak četiri besplatne planinarske šetnje namenjene osobama sa dijabetesom, gojaznim osobama i onima koje su u riziku od tih bolesti, kao i svima koji žele da razvijaju zdrave životne navike. Prva šetnja će biti održana u subotu 25. juna. Okupljane učesnika je na parkingu kod stadiona Čair od 08.30. do 09.00 sati, odakle se kreće organizovanim prevozom do Kameničkog Visa, gde počinje šetnja do Cerjanske pećine.

Osim prevoza, za učesnike je obezbeđeno osveženje i užina.
Projekat „Otvori plavi krug“, posvećen prevenciji dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama, započet je u Beogradu u novembru 2020. godine. Zbog velikog interesovanja, projekat se proširio i na Čačak, gde su planinarske šetnje organizovane u aprilu i maju ove godine.

Od juna projekat stiže i u najveći grad južne Srbije – Niš. Pod nadzorom medicinskih sestara, a uz vođstvo iskusnih planinara iz jednog od najboljih domaćih klubova, u Nišu i okolini realizovaće se planinarske šetnje kreirane posebno za zajednicu „Otvori plavi krug“. Po prelepim predelima tog dela Srbije osobe sa dijabetesom, gojazni i svi koji žele da razviju zdrave životne navike moći će da prošetaju, edukuju se, razgovaraju sa lekarima Doma zdravlja Niš i dobiju korisne savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom dijabetesa i gojaznosti.

Šetačima je omogućeno i merenje nivoa šećera u krvi pre i nakon šetnje. Zainteresovani za ove besplatne planinarske šetnje mogu se prijaviti mejlom na
ebersasocijacija@gmail.com, i saznati više informacija o šetnji na Facebook stranici asocijacije.

Projekat „Otvori plavi krug“, kao deo globalne inicijative „Gradovi koji menjaju dijabetes“, realizuje se uz zajedničku saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja obolelih od dijabetesa tipa 2 „Krug dvojke Srbije“, Udruženja obolelih od dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, kompanije Novo Nordisk i portala Stetoskop.info.

Projekat ima za cilj da okuplja obolele od dijabetesa, osobe u riziku od oboljevanja, gojazne osobe, ali i sve one koji su zainteresovani za zdrav način života, druženje i edukaciju.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten