POSLEDNJE VESTI

Do kraja godine biće otkriven spomenik blaženopočivšem patrijarhu, poglavaru Srpske pravoslavne crkve, u dvorištu Sabornog hrama

13.06.2022.
Screenshot_2

U dvorištu niške Saborne crkve tj hrama, biće podignut spomenik blaženopočivšem patrijarhu, poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

Spomenik će biti otkriven u vreme godišnjice od upokojenja, tačnije 20. novembra.

Umetnik i vajar koji će izraditi spomenik je Zoran Ivanović, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, takođe je član Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu,  predsednik komisije za dodelu Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ iz oblasti umetnosti – za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije, kao i član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Umetnik je nišlijama poznat po izradi spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću u Nišu. Spomenik je izrađen u prošloj deceniji i nalazi se na istoimenom trgu.

Ovogodišnji domaćini slave Prof. dr Miroslav Milutinović, predsednik Gradske opštine Crveni krst, dr Andrija Radojičić, predsednik Skupštine RPK Niš, Dejan Dimitrijević, direktor JKP „Parking servis“ i Petar Radonjić, menadžer preduzeća „Fluoelektro“ uručili su Njegovom Preosveštenstvu Episkopu niškom G. Arseniju sliku na kojoj je predstavljen Saborni hram sa već ucrtanim spomenikom patrijarhu Irineju.

U preduzeću Fluoelektro kažu da su počastvovani prilikom da budu domaćini slave niškog Sabornog hrama, tome mogu da zahvale i zbog dobre saradnje sa City Grupom i producentom Oliverom Paunovićem na čiji su predlog oni prihvatili obavezu ali i čast ovogodišnjeg domaćina. Za dobru i dugogodišnju saradnju Paunoviću je uručen zlatnik.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten