Niški Univerzitet našao se na rang listi najboljih Univerziteta na svetu, koju svake godine objavljuje britanski institut „Kvakareli Simonds“- QS World University Rankings

23.06.2022.
Screenshot_3

Nedavno  objavljena rang lista najboljih univerziteta na svetu, koju britanski institut „Kvakareli Simonds“- QS World University Rankings svake godine objavljuje, ove godine je naveo je i niški Univerzitet.

Na rang listi za 2023. godinu, Univerzitet u Nišu našao se između 1201 do 1400 pozicije.

Masačusetski institut za tehnologiju (MIT), SAD nalazi se na prvom mestu, dok je na drugom mestu Univerzitet Kembridž, Velika Britanija, a zatim Stanford, SAD.

 

Univerzitet u Nišu osnovan je 15. juna 1965. godine od fakulteta koji su tada bili u sastavu Univerziteta u Beogradu. Univerzitet u Nišu u svom sastavu ima 14 fakulteta sa 1480 nastavnika i saradnika i 630 vannastavnih radnika, a na njemu studira 27.570 studenata. Od osnivanja do danas diplomu ovog univerziteta steklo je 43.259 studenata, od kojih 1295 stranaca, magistarske teze odbranilo 2025 kandidata, a 1128 steklo titulu doktora nauka.
Osnivanjem Univerziteta u Nišu zaokružuje se jedan značajan period u novijoj istoriji grada koji počinje 1960. godine formiranjem prvih niških fakulteta pod okriljem Univerziteta u Beogradu. Bili su to Pravno-ekonomski, Medicinski i Tehnički fakultet, matice iz kojih se, u skladu sa mogućnostima i zahtevima vremena, sistematski razvijala sve složenija i sveobuhvatnija fizionomija Univerziteta u Nišu.

Univerzitet je u godini osnivanja imao 234 nastavnika i saradnika i 6.000 studenata. Porast broja studenata, razvoj novih naučnih disciplina, ali i sve izraženije potrebe privrede i društvenih delatnosti, vremenom su uslovili reorganizaciju postojećih i osnivanje novih fakulteta.

 

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

POSLEDNJE VESTIBilten