POSLEDNJE VESTI

Održano „Minjino veče“ kako bi se očuvala uspomena na umetnika i legendu Niša

09.07.2022.
Screenshot_5

Studentski kulturni centar Niš je u saradnji sa porodicom Milana Minje Markovića u utorak organizovao „Minjino veče“, kako bi se sačuvala uspomena na velikog umetnika i legendu Niša.

Publika je slušala neke od najpoznatijih pesama „Lutajućih srca“, kao i mnoge muzičare koji su sa Minjom delili scenu i uspomene.

Minja je bio kompozitor, dirigent kao i muzički producent, jedan od osnivača grupe „Lutajuća srca“.

Nakon smrti legendarnog Nišlije, koji je preminuo 2021. godineu svojoj 71 godini života, iza njega ostale su pesme, uspomene, priče koje će pamte njegova porodica, prijatelji.

Muzički deo večeri su pesmom „Još malo“ otvorili Spomenka Đokić-Krstić i Minjin sin Đorđe Marković.

Čuvenu pesmu „Tiše srce“ izveo je Ženski akademski hor SKC Niš koji predvodi mr Ivana Mirović, a legendarnu „Jefimiju“ otpevala je vokalna grupa „Konstantin“.

„Nema više starog Niša“ izveo je „Groš“, a upravo je Minja bio jedan od osnivača ovog ansambla. Muzičar Oliver Katić je zajedno za Đorđem Markovićem otpevao pesmu „Godine“.

Publika je takođe imala prilike da vidi brojne poznate ličnosti, koje su govorile o Minji i grupi „Lutajućih srca“. Takođe, sada odrasli ljudi, sećaju se „Čika Minje“  svog detinjstva, o kome su govorili kroz video o tome kako ga pamte. Minja ih je zahvaljujući festivalima „Zlatna pčelica“ i „Majska pesma“, čiji je bio umetnički direktor, uveo u svet muzike.

Milutin Miža Najdanović, govorio je o saradnji sa ansamblima „Groš“.

Nekadašnji direktor festivala dr Predrag Jelenković, kao i jedan od inicijatora za pokretanje festivala Goran Popadić, govorili su  o festivalu „Niška jesen“, čiji je Minja bio umetnički direktor.

Veče je završeno čuvenom pesmom „Brod za sreću“ koju su zajednički otpevali svi umetnici.

Milan Minja Marković rođen je u Nišu, 1950. godine. Bio je stipendista niškog simfonijskog orkestra, čiji je bio član, svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu. Dok je svoje fakultetsko obrazovanje nastavio i stekao u Beogradu.

Njegov primarni posao bila je instrumentalna muzika, a svoj talenat primenjivao je kroz druge segmente muzičkog rada. Bavio se komponovanjem, aranžiranjem i produciranjem umetničke pop, zabavne, horske, etno, dečije i tradicionalne gradske muzike.

Bio je dugogodišnji umetnički direktor festivala „Jugoslovenski festival izviđačkih pesama“, „Majska pesma“, „Zlatna Pčelica“ i „Niška jesen“.

Minja Marković ostavio je trag u Studenstskom kulturnom centru u Nišu, tokom svoje bogate karijere.

Bio je i rukovodilac Narodnog orkestra od 1987. do 1988. godine. Bio je veliki prijatelj SKC-a, a tokom života je mnogo puta sarađivao sa AKUD-om SKC Niš.

Radio je čitavog života, svoj muzički put usavršavao je različitim muzičkim epohama. Segmente tih epoha publika je imala prilike da čuje na „Minjinoj večeri“.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten