POSLEDNJE VESTI

Tradicionalna manifestacija „Belmužijada“ opštine Svrljig počinje 5. avgusta

04.08.2022.

Ove godine očekuje se tradicionalna manifestacija opštine Svrljig pod nazivom „Belmužijada“, koja će trajati tri dana.

Privredno-turistička i kulturna manifestacija, „Belmužijada“ održaće se petog, šestog i sedmog avgusta. Manifestacija će biti održana na terenima Sportskog centra „Pastirište“ u Svrljigu.

Manifestacija će se ove godine organizovati šesnaesti put, a Svrljig očekuje četiri puta veći broj turista nego što sama opština ima stanovnika.

Goste, posetioce očekuje predstavljanje poznatih izvođača, kao i tradicionalna svrljiška hrana po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv.

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković istakao je da svi privrednici za ta tri dana zarade minimum jednu prosečnu srpsku platu. On je podsetio da su ranijih godina imali problem da nabave dovoljne količine sira kako bi se zadovoljilo tržište za samo tri dana koliko traje Belmužijada. Ipak, turisti ne žele da probaju samo Belmuž, već i svrljiško jagnje i rakiju, med, lekovito bilje.

Za  5. avgust planiran je nastup „Perspektiva bend“,  dok je ta 6. agust planiran  nastup  Ane Kokić i Samo Boba, a za finalnu noć  7. avgusta, koncert će održati Darko Lazić.

Pored takmičenja u pripremanju belmuža, na programu su i nadmetanje u pastirskom višeboju, pripremi tradicionalnih jela, izboru najlepše pastirice i pastira, a na centralnom terenu naći će se i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi.

Organizator manifestacije je „Centar za turizam, kulturu i sport“, a pokrovitelji Opština Svrljig i Ministarstvo kulture i informisanja.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten