Preminula je Elizabeta II u svojoj 97. godini

08.09.2022.

Elizabeta II, britanska kraljica preminula je u svojoj 97. godini života.

Njeno puno ime je Elizabeta Aleksandra Meri, rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najstarija je ćerka vojvode Džordža  i vojvotkinje Elizamet, od Jorka. Nakon ostavke prestola njenog strica, njen otac Džodž postao je kralj. Džordž VI proglašen je za kralja 1936. godine, kada je Elizabeta postala naslednica prestola.

Elizabeta je počela da obavlja javne dužnosti tokom II Svetskog rata, u pomoćnoj teritorijalnoj službi.

Buduća naslednica engleskog kraljevstva udala se 1947. godine za Filipa, vojvodu od Edinburga i sa nji ima četvoro dece, Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda.

Kada je 1952. godine nasledila prestol i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država, a tu spadaju Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Austrija, Novi Zeland, Pakistan i Cejlona. Broj njenog kraljevstva se stalno menjao. Njeno krunisanje održano je sledeće godine i bilo je praćeno na televiziji.

Od 1956. godine do 1992. godine njeno kraljevstvo se menjalo, u zavisnosti kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a dok su neka kraljevstva postala republike. Pored četiri prvonabrojanih država, Elizabeta je postala kraljica i Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent kITSA i Nevisa.

Najstariji je vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh, 9. septembra je 2015. godine postala je monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Kraljica Elizabeta II, preminula je u Balmoralu, 8. septembra u popodnevnim časovima, kako navode iz kraljevske porodice.

Britanski princ Čarls, otputovao je u sa svojim sinom Vilijamom u rezidenciju Elizabete II. Kako prenose britanski mediji, ostali članovi porodice su takođe pozvani u Balmora.

 

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten