POSLEDNJE VESTI

Izveštaj kovid ambulanti, Doma zdravlja Niš kao i planovi i aktivnosti radi prevecnije i Međunarodnog dana znakovnih jezika

22.09.2022.

Ekipe Doma zdravlja Niš, iz Službe za kućno lečenje, medicinsku negu i palijativno zbrinjavanje, organizuju  akciju pod nazivom “Zdravlje za sve”, u subotu, 24. septembra, namenjenu za stanovnike Niša. Stanovnici svih pet gradskih opština, sa posebnim akcentnom su otežano pokretni i nepokretni pacijenti, imće priliku da razgovaraju sa medicinskom ekipom, koja će im ukazati na njihovo zdravstveno stanje, pružiće im savete za dalje lečenje i sprečavanje bolesti. Takođe, biće im pružene medicinske usluge poput uzimanja anamneze, kliničkog pregleda, provere EKG, merenja krvnog pritiska, određivanja nivoa šećera u krvi, previjanja I obrada rana.

Dom zdravlja Niš, tokom vikenda organizuje još jednu akciju, pod nazivom „Otvorena vrata“, koja će se realizovati u subotu 24. i nedelju 25. septembra. Akcija je namenjena za preventivne preglede, a službe će takođe biti orne da pomognu i ukažu pacijentima na njihovo zdravstevno stanje, s obzirom na to da danas  ljudi zbog mnogobrojnih obaveza ne stižu da vode računi o ishrani, vizičkoj aktivnosti i snu, nemaju vremena da se bave svojim zdravljem. Zato ova akcija ima za cilj da se građani odazovu pozivu zdravstvene ustanove , da odvoje vikend za sebe kako bi proverili svoje zdravlje, obavili različite preglede i kako im se ukazalo lekarski savet. Sližbe će raditi od 07.00 do 14.00 sati.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25-64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede: na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti ( merenje krvnog pritiska), na rano otkrivanje dijabetesa, na rano otkrivanje depresije. Služba za specijalističko-konsultativne delatnosti pružiće usluge:  pregled interniste i EKG. Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke. Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50-69 godina da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju. Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu pružaće usluge: stomatološki preventivni pregledi za sve kategorije stanovništva.

Kada je reč o kovid ambulantama Doma zdravlja Niš, ukupno je pregledano 945 pacijenata, od toga  urađeno je 338 prvih i 607 kontrolnih pregleda. Urađeno je 20 rentgenskih snimaka i 217 laboratorijskih analiza. U Domu zdravlja Niš odrađeno 730 testova, od čega je bilo 129 pozitivnih. Takođe, od urađenih 903 testa i registrovano ukupno 131 pozitivnih na kovid 19. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš ukupno je obavljeno 162 pregleda (97 prvih i 65 kontrolna pregleda). Urađeno je 194 testova kod dece i registrovano 12 pozitivnih deteta

Odeljenje za zdravstvenu zaštitu u oblasti dentalne medicine dece organizovalo je obilazak osnovih škola u okolini grada Niša. Tom prilikom deci je na njima prihvatljiv način, izvršena demonstracija pravilne tehnike pranja zuba, a paralelno sa tim podeljene su informacije i saveti o pravilnoj ishrani i značaju očuvanja oralnog zdravlja. Preventivne aktivnosti imaju za cilj inteziviranje aktivnosti koje doprinose unapređenju i očuvanju oralnog zdravlja dece, kao bitne komponente opšteg zdravstvenog stanja.

Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika, Dom zdravlja Niš u petak, 23. septembra organizuje predtavljanje građanstvu navedeni dan pod nazivom „Nema razlike Dom zdravlja Niš-kuća velikog srca i dobrog zdravlja!“. Generalna skupština UN proglasila je 23. septembar za Međunarodni dan znakovnih jezika kako bi pojačala svest o važnosti znakovnog jezika pri punom ostvarenju ljudskih prava gluvih i nagluvih lica.

Prema podacima Svetske federacije gluvih, širom sveta ima približno 72 miliona gluvih. Više od 80 posto živi u zemljama u razvoju i kao kolektiv koriste više od 300 različitih znakovnih jezika.

Znakovni jezici su prirodni jezici za sve namere i strukturno se razlikuju od govornih jezika. Postoji i međunarodni znakovni jezik koji gluve osobe koriste na međunarodnim skupovima i neformalno tokom putovanja i druženja. Ovaj međunarodni jezik smatra se Pidgin jezikom, odnosno mešovitim jezikom stvorenim od datog jezika, plus drugi elementi iz jednog ili više drugih jezika. U slučaju međunarodnog znakovnog jezika, on je manje složen od prirodnog znakovnog jezika i ima ograničen leksikon.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten