Dom zdravlja Niš, imunizacija, broba protiv pandemije i obeležavanje Međunarodnog dana znakovnih jezika

24.09.2022.

U centralnom holu Doma zdravlja Niš, obeležen je Međunarodni dan znakovnih jezika pod sloganom “Nema razlike! Dom zdravlja Niš – kuća velikog srca I dobrog zdravlja”. Generalna Skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 23. septembar za Međunarodni dan znakovnog jezika, kako bi se svet o tome pojačala među ljudima, kao I zbog važnosti ljudskih prava.

Naime, pacijenti koji imaju ovakav vid problema uglavnom na preglede dolaze u pratnji članova porodice, prijatelja ili staratelja koji poznaju znakovni jezik, ukoliko se dogodi da pacijent nema pratnju odlazi kod lekara koji poznaje znakovni jezik.

U Domu zdravlja Niš, rade dva lekara koja poznaju znakovni jezik, tako da pacijenti koji dođu samostalno bez pratnje lica koje tumači mogu bez problema da uspostave komunikaciju I dobiju kompletnu zdravstvenu zaštitu. Pored toga call centar Doma zdravlja Niš otovrio je zaseban broj za komunikaciju sa gluvim I nagluvim osobama (0628063106).

Predstavnici Doma zdravlja Niš i prog Milorad Jerkan kao predavač, uveličali su edukaciju svojim učešćem, pod nazivom “Imunizacija protiv Korona virusa Sars – Cov – 2 I tretman produženog kovid – 19”. Edukacija je održana na Kopaonuku, a rezultati Doma zdravlja Niš u borbi protiv ove zarazne bolesti posebno su istaknuti.

U kovid ambulantama Doma zdravlja Niš ukupno je pregledano 884 pacijenata ( 300 prvih i 544 kontrolnih pregleda). Urađeno je 31 rentgenskih snimaka i 228 laboratorijskih analiza. U Domu zdravlja Niš odrađeno 568 testova, od čega je bilo 115 pozitivnih. Takođe, u Nišu je urađeno 568 testova i registrovano ukupno 115 pozitivnih na kovid 19. U pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš ukupno je obavljeno 125 pregleda (82 prvih i 43 kontrolna pregleda). Urađeno je 149 testova kod dece i registrovano 13 pozitivnih deteta.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten