POSLEDNJE VESTI

Počinje prijava za zainteresovane učesnike programa „Moja prva plata“

24.09.2022.

Program pod nazivom „Moja prva plata“ biće realizovan i ove godine, a kako navode iz Nacionalne službe za zpošljavanje, zainteresovanost za program je veća nego u prva dva ciklusa programa, kao i to da poslodavci veoma podzržavaju ovaj program. Program će biti realizovan kroz četiri faze.

Nacionalna služba za zapošljavanje je 22. Avgusta raspisala Javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa „Moja prva plata“, i time je započeta prva faza. U istoj prijavilo se do 22. septembra, kada je završena, 10.313 poslodavaca sa teritorije Republike Srbije, njima je dakle potrebno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija. Od 23. septembra, na portalu „Moja prva plata“ biće objavljene sve pozicije poslodavaca.

Druga faza programa namenjena je nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu imati priliku da se na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs prijave od 03.10. do 31.10. tekuće godine.

Zatim postoji treća faza u kojoj se biraju kandidati od strane poslodavaca, gde će poslodavci imati prilike da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata: poslodavci iz privatnog sektora obaviće izbor od 01.11 do 15.11.2022. godine, dok će poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16.11. do 31.11.2022. godine.  U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trajnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Za ovu godinu u program planirano je do 10.000 mladih, starosti do 30 godina, sa najmanjim srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program se i do sada sprovodio kod poslodavaca, u privatnom ili javnom sektoru, u trajanju od 9 meseci.

Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine će izdvojiti za učesnike programa sa srednjim obrazovanjem 25.000 dinara na mesečnom nivou, dok će za učesnike sa visokim obrazovanjem izdvajati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Cilj programa jeste da se mladim ljudima bez radnog iskustva pruži šansa da obavljanjem prakse na konkretnim poslovima kod poslodavaca steknu znanje, veštine i kompetenciju za rad, kako bi na taj način povećali mogućnost za dalje zapošljavanje nakon programa.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ nalazi se na sajtu Nacionalne službe za zpošljavanje (www.nsz.gov.rs) i na sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten