POSLEDNJE VESTI

Ulica u Nišu nosi naziv po Todoru Milovanoviću

30.09.2022.

U Nišu ulica u strogom centru grada, na teritoriji opštine Medijana, pruža se ulica od Osnovne škole “Vožd Karađorđe do Doma zdravlja Niš, koja nosi naziv Torod Milovanović.

Ulica je dobila naziv po čoveku koji ima velike zasluge u našem gradu, Todor Milovanović je vise puta bio odlikovan I nagrađivan najvišim ordenima Kneževine Srbije I Kraljevine Srbije.

Todor Milovanović, rođeni je Nišlija, 1850. Godine a preminuo je 1912. godine. Bio je učitelj, političar, predsednik opštine, učesnik ratova, gde je takođe dao doprinos svojoj zemlji oslobođenju Niša od Turaka.

Prvi put je 1897. izabran za predsednika Niške opštine. Na ovom položaju, sa malim prekidma, bio je sve do 1910. Obaveze predsednika Niške opštine Milovanović je obavljao savesno i odgovorno. Na ovoj dužnosti pokazao je i mnogo inicijitive za unapređenje života u Nišu i njegovoj okolini.

Takođe zahvaljujući Milovanovićevoj inicijativi pokrenuta je izgradnja prve hidroelektrane „Sveta Petka“ na Nišavi, u naselju Ostrovica, i dovedena elektrika u Niš, što je bila osnova za otvaranje novih preuzeća.

Milovanović je sahranjen u svom rodnom gradu Nišu.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten