POSLEDNJE VESTI

Aktivnosti Doma zdravlja Niš, obeležavanje Međunarodnog dana starih i šetnja za obolele od dijabetesa

03.10.2022.

U holu Doma zdravlja Niš obeležen je Međunarodni dan starih osoba, služba za kućno lečenje, medicinsku negu i palijativno lečenje ove zdravstvene ustanove, dala je svoj doprinos u obeležavanju ovog dana.

Zahvaljujući boljem životnom standardu stanovništva, kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti, prosečan životni vek ljudi u Srbiji produžava se iz decenije u deceniju. Briga o zdravlju, redukovanje smanjene funkcionalne sposobnosti i očuvanje životne nezavisnosti, podrška starijim licima u njihovim domovima i očuvanje dostojanstva, autonomije i poštovanje prema njima, biće naš cilj i u našem daljem radu.

Dom zdravlja Niš godinama unazad preduzima mere i aktivnosti kako bi zdravstvenu zaštitu približio svim populacionim grupama a posebno osetljivim. Povom toga održana je akcija pod nazivom “Zdravlje za sve”, namenjena stanovnicima na teritoriji svih pet gradskih opština. Medicinske ekipe ove službe pružali su zdravstvene usluge: uzimanje anamneze, klinički pregled, EKG, merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, previjanje i obrada rane, pružanje saveta lekara u vezi sa lečenjem hroničmih bolesti.

U Domu zdravlja Niš uspešno je završen prvi dan akcije skrining pregleda. Tokom ove akcije svi zainteresovani građani imali su prilike da obave željeni skrining pregled (PAPA test, FOB test, skrining na kardiovaskularne bolesti, skrining na depresiju i dijabetes melitus,) provere očni pritisak i edukuju se za samopregled dojke. Ekipe stomatološke službe, takođe su radile na  edukaciji kako dece, tako  i odraslih iz oblasti usta i zuba.

Takođe, kovid ambulanta Doma zdravlja Niš radila je svakoga dana, ukupno je pregledano 671 pacijenata, 291 prvih i 380 kontrolnih pregleda. Urađeno je 16 rentgenskih snimaka i 205 laboratorijskih analiza. U Domu zdravlja Niš odrađeno 550 testova, od čega je bilo 105 pozitivnih, urađeno 568 testova i registrovano ukupno 102 pozitivnih na kovid 19. Kada je u pitanju Korona virus kod dece, u pedijatrijskoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš ukupno je obavljeno 94 pregleda ( 54 prvih i 40 kontrolna pregleda). Urađeno je 99 testova kod dece i registrovano 12 pozitivnih deteta.

Tokom vikenda u sklopu “Kuće dobrog srca”, održana je treća šetnja iz akcije pod nazivom “Otvori plavi krug”, gde su svi zainteresovani građani, naročito pacijenti oboleli od dijabetesa imali prilike da prošetaju, a ovog puta lokacija je bila selo Gornji Matejevac. Iz udruženja “EBERS” i planinskog kluba Železničar organizovali su šetnju za svoje članove i zainteresovane građane, a ista aktivnost se organizuje u nekoliko gradova Srbije.

Svi učesnici imali su prilike da se šetaju do sela Gornji Matejevac, a da odatle krenu ka podnožiju Belog brega do Manastira Sveti Jovan, kružnom stazom išli su nazad do sela.

Tim Doma zdravlja Niš, koji su činili jedan lekar i dve medicinske sestre, i sam je prošetao sa grupom. Učesnici akcije su mogli da izmere šećer iz kapilarne krvi i utvrditi svoj rizik od dijabetesa i kako fizička aktivnost utiče na ovu vrednost.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten