POSLEDNJE VESTI

Događaji, dešavanja i aktivnosti opštine Babušnica

10.10.2022.

U okviru programa RELOAD2, koji podržava Evropska unija, Program za podršku EU, kao i Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u Srbiji, dodelio je bespovratna sredstva u vrednosti od 525.000 dolara, predstavnicima organizacija civilnog društsva za njihove inicijative u cilju unapređenja javnih usluga Babušnice, Valdičinog Hana, Vrnjačke Banje, Kruševca, Topole, Novog Sada i Subotice.

Babušnica je jedna od sedam opština I gradova koja je dobila bespovratna sredstva u okviru ovog programa.

Pord toga, u opštini Babušnica, zahvaljujći podršci EU koja je opredelila vise od 179.000 evra, najmlađi sugrađani, koji su korisnici vrtića “Dečija radost”, dobiće bolje uslove za svoj boravak. Pored zamene vrata, renoviranja mokrih čvorova, zamene poda u prostorijama,  krečenja, dobiće i postavljanje nove kolarnice na pelet, kako bi im ovi zimski dani bili topliji u ambijentu koji provode.

Još jedno pozitivno dešavanje u opštine Babušnica jeste veliko okupljanje, druženje ali i takmičenje povodom Lužičkog Skaj rejsa, koji je Turistička organizacija zajedno sa opštinom u organizaciji Skyrunning asocijacijom Srbije pripremila. Naime, u selu Stol biće udaren kamen temeljac za izgradnju prvog babušničkog planinarskog doba.

Ovogodišnji Lužički megdan održan je u prelepom predelu Babušnice, gde planine okružuju, više od sto trkača čekalo je na početak starta, kako bi prelazili stazu i usoin od 1600 metara. Zaniteresovani su došli iz deset zemalja kako bi učestvovali u planinskom trčanju kojim se završava Skajraning liga Srbije i Crne Gore i sakupljaju bodovi za svetsku rang listu.

Trka je bila zahtevna, jer se pružala na 26 kilometara raznolike kognfiguracije terena, strmina, uspona, krečnjaka, sipara, grebenskog uspona po kamenjaru i blatu, makadamu  i travi, koji su okružili stazu, ali je bila i živopisna s obzirom na to da su učesnici uživali u predelima netaknute prirode.

Pobednici u muškoj konkurenciji su Brano Baltić i Danijel Lončarević koji su imali vrlo zanimljiv fotofiniš, dok je kao trećeplasirani kroz cilj protrčao ruski takmičar Artem Rostovtsev. U ženskoj konkurenciji pobednica je Miluša Bošković iz Kotora, drugoplasirana je takmičarka iz Smedereva Marija Kostić, a treća kroz cilj prošla je Ruskinja Viktorija Keler.

Nakon toga, usledila je svečana dodela medalja. Time je stavljena tačka na ovogodišnji Megdan i Skajraning ligu Srbije i Crne Gore, ali su ujedno otvorena vrata ka osvajanju nekih drugih, drugačijih i svetskih vrhova.

 

 

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten