POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš svakodnevno brine o zdravlju svojih građana

20.10.2022.

Dom zdravlja Niš, svakog vikenda održava preventivne preglede za građane svih pet gradskih opština. Dve akcije pod nazivom „Zdravlje za sve“ i „Otvorena vrata“, postale su rutina lekara i medicinskih radnika, svakog vikenda. Službe za kućno lečenje, medicinsku negu i palijativno zbrinjavanje Doma zdravlja Niš, radiće u cilju približavanja i povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite osetljivim kategorijama. I ovog vikenda, posebno će biti sagledani pacijenti koji se otežano kreću ili su nepokretni.

U vremenskom intervalu, od 07.00 do 14.00 časova, radiće sledeće službe: Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25-64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš. Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih radiće  sledeće skrining preglede: na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti ( merenje krvnog pritiska), na rano otkrivanje dijabetesa, na rano otkrivanje depresije. Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke. Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50-69 godina da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju. Pozivaju se svi građani da provere svoje zdravlje i na taj način pokažu odgovornost prema sebi i sopstvenom zdravlju.

Radnici Kuće dobrog srca, u centralnom holu Doma zdravlja Niš, obeležili su Svetski dan osteoporoze. Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Niš, održala je edukaciju posvećenu Svetkom danu borbe protiv osteoporoze. Osteoporoza je bolest ubrzanog gubitka koštanog tkiva koja se najčešće javlja kod žena u postmenopauzi, ali i kod muškaraca. Osteoporoza je smanjenje gustine kostiju, tj. koštane mase, pa i sama reč ukazuje na poroznu strukturu kostiju ili šupljikave kosti. Tim lekar-specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i fizioterapeutski tehničar svim zainteresovanim osobama pružali su savete o mogućnostima prevencije osteoporoze i ukazali na značaj fizičke aktivnosti i izbalansirane ishrane. Podeljen je i promotivni materijal.

Takođe, pored svakodnevnih aktivnosti, Stomatološka ordinacija Zubić vila, odeljenja za zdravstvenu zaštitu u oblasti dentalne medicine dece, realizovala je veselu radionicu, zdravstveno vaspitnog karaktera, roditelja i dece iz vrtića Bubamara. Mališanima je u divno oslikanoj i savremeno opremljenoj ordinaciji, uz bojanke i igračke ukazano na pravilan način ishrane i tehniku pranja zuba. Na taj način, mališani su stekli prva znanja o značaju zuba i zubara.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten