POSLEDNJE VESTI

Otkriven spomenik Dušanu Cvetkoviću u centralnom delu Niške Banje

24.10.2022.

Na centralnom šetalištu Niške Banje, čelnici grada Niša, zajedno sa predsednikom iste opštine, Dušanom Živkovićem, otkrili su spomenik čuvenom Dušanu Cvetkoviću.

Dušana Cvetkovića nazivali su Čika Duce, čuven je po pesmi koju je napisao a koja se sluša i za koju se zna, širom Niša i širom Srbije. Pesma pod nazivom „Niška Banja topla voda“, peva se širom Srbije, izvodi se čak i u holivudskom filmu i u izvođenju Nemanje Radulovića, kao i u izvođenju većih horova, japanske grupe, američkih grupa i drugih. Nastala je u vreme kada se u Banji otvaralo kupatilo, pisana je kako se sumnja za potrebe priredbe, govori o blagodetima priore koju voda pruža.

Cvetković je bio svestrana ličnost, pre svega bio je glumac, operski pevač, pisao je pesme, bio je obućar, fotograf. Voleo je da peva starogradske pesme, komponovao ih je, pisao i ispravljao druge tekstove.

Uspomene na ovu ličnost čuva Isorijski Arhiv u Nišu, kako bi sačuvali sećаnjе na nišliju čije pesme se pevaju širom Srbije, povodom 130. godina od rođenja Dušana Cvetkovića, postavljen je spomenik.

Ostaće upamćena ličnost, njegova unuka koja se svog deke i ne seća jer je bila kako kaže par meseci kada je Dušan preminuo jako je ponosna i srećna što njen deka neće pasti u zaborav, kao i činjenica da će se sada znati ako neko nije, ko je tvorac pozante pesme.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten