POSLEDNJE VESTI

Izložba u Oficirskom domu pod nazivom „Plavi sati“

31.10.2022.

U Oficirskom domu, 1. novembra (utorak), sa početkom od 19.00 sati, biće održana izložba pod nazivom „Plavi sati“, umetnice Marije Vukotić i Milana Kacevskog.

Kako stručnjaci ističu, Marija je umetnica  čija dela uspostavljaju vezu između prirode i čoveka, dok pored toga, njena dela i aludiraju na filozofske relacije.

Umetnica Marija Vukotić, zaokružuje jednu vizuelnu celinu kao jedinstven narativ ostavljajući prostor za mnoštvo kompleksnih odgovora, time što u crtežima i ručno rađenim knjigama stavlja motive različitih mitova, legedni i fantazija.

Sa druge strane imamo umetnika Milana Kacevskog, čija dela se oslanjanju na realističke pejzaže, koja umetnik posmatra i kao idilična i kao mesta utočišta, koja predstavljaju sinonim za slobodu.

Umetnici imaju za cilj da ukažu na važnost ekologije, njenog očuvanja i proširenju svesti o tome kako možemo sami da čuvamo i negujemo prirodu, jer bez prirode nema ni nas.

Voda kao najrasprostranjeniji element na Zemlji, najdragocenija tečnost. U mnogim kulturama predstavlja značenje nečeg izuzetno vrednog. Pominjane vode na slikama svojih dela, umetnice Marije Vuković, ostavlja pozitivan dobačaj za razmišljanje.

Dela Milana Kacevskog ukazuju na nezadovoljstvo okruženjem, od koga se umetnik skriva u neko svoje skrovito mesto, daleko od civilizacije, gde pronalazi mir i tišinu.

Kada se osvrnemo na ekologiju, njenu ugroženost, vidimo koliko je ova tema aktuelna, upravo umetnici pokušavaju da daju na još većem značaju ovoj temi. Na taj način kroz svoja dela pokušavaju da nam predoče da ukoliko je priroda tužna i mi smo tužni, jer jedno bez drugog ne može da funkcioniše.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten