Na ulazu u grad Niš za Dan primirja podignuta srpska trobojka

11.11.2022.

U Republici Srbiji, obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu, svakog 11. novembra, kao državni praznik.

Navedeni praznik je do 2012. godine, bio beležen samo na školskim časovima, osnovnih i srednjih škola, kada počinje da se obeležava na teritoriji cele države, kroz praznovanje i neradni dan.

Za motiv praznika koristi se slika cveta Natalije ramonde, koji je ugrožena vrsta biljke u Srbiji, čak je u botanici poznat pod imenom feniks. Običaj je da se ambel nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, naročito na dan praznika.

Datum 11. novembar, važan je u Srbiji jer je na taj dan 1918. godine, potpisano primirje u železničkom vagonu u Kompijenu, između Sile Antante sa Nemačkom, kako bi se Prvi svetski rat okončao.

U gradu Nišu, uoči Dana Primirja u Prvom svetskom ratu i obeležavanja državnog praznika, na ulazu u grad, podignuta je srpska trobojka, na mestu gde se ukrštavaju Bulevar heroja sa Košara i Bulevar Nikole Tesle.

Tačno na raskrsnici, gde se presecaju dva bulevara koja nose naziv po herojima koji su branili svoju otadzbinu i jednom najvećem srpskom umu, postaviće se četiri granična kamena koja će biti simbol herojske odbrane Srbije na srpsko-albanskoj granici tokom agresije na našu zemlju 1999. godine.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten