POSLEDNJE VESTI

U gradu Nišu patrijarhu Porfiriju dodeljena i uručena nagrada

15.11.2022.

U gradu Nišu, na velikoj sceni Narodnog pozorišta, dodeljene su nagrade “Svetiskav Milić – mladima od srca”, među kojima je nagrada uručena i Njegovooj svetosti patrijaru srpskom gospodinu Porfiriju. Naime, patrijarhu je uručena nagrada za izvanredne rezultate na polju humanitarnog rada i za povezivanje naroda, posebno za inspirisanje i motivisanje mladih ljudi.

„Ovu nagradu ne doživljavam kao priznanje, već kao podstrek da kao neko ko stoji na mestu na kojem je stajao Sveti Sava, treba da uloži sve da bi se obezbedio uslov bez kojeg se ne može ostvariti ništa od ovoga što smo čuli, a vezano je za živote nagrađenih i ništa od onih što smo čuli da jesu ideali mladih. A to je mir. Ako je nemir u centru našega postojanja, onda se on zasigurno, bez obzira na napore, talente i znanja, uloženi trud, širi kao koncentrični krug i zapljuskuje sve. Možda ne uvek sprečava ono što može biti plod talenta, rada i čestitosti, onda u najmanju ruku te rezultate i te plodove umanjuje. Osnovni zadatak crkve, sveštenika, episkopa, nije samo da propoveda mir, nego da čitavim svojim bićem živi mir, svedoči mir i širi mir oko sebe. Mi znamo da mir nije pre svega spoljašnja kategorija, nije samo odsustvo sukoba među ljudima, nego je mir pre svega unutrašnja, duhovna kategorija i ako nemamo duhovni mir, koji je rezultat kvaliteta našega odnosa sa Bogom, nemoguće je onda graditi mir oko sebe. Zato u izgrađivanju mira, ali i u izgrađivanju zajednice ljudi, nemoguće je bez duhovnih vrednosti i bez duhovnog mira, u  našem iskustvu i u našem svetosavskom predanju, nemoguće je bez pravoslavne vere“, istakao je patrijarh srpski Porfirije.

Među nagrađenima su bili Luka Radičević i Jana Dragović za oblast nauka i obrazovanje, profesorka iz Ivanjice Verica Kostić za oblast kultura i umetnost, Volonterski servis opštine Zvezdara laureat je u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava, nagrada u oblasti sporta odlazi u ruke mlade Anje Stanković iz Niša. Za institucije godine proglašene su Fakultet umetnosti iz Niša i Centar za talente Čačak.

Specijalna priznanja otišla su u ruke Mladena Mitrovića i Sandre Veljković, mladim doktoranatima  Kristini Vasić iz Paraćina, koja je ujedno i najmlađi laureat. Medalju humanosti ove godine dobila je dr Maja Mijajlović iz Kuršumlije, a Plaketu mira pored njegove svetosti i legendarni košarkaš Stefan Jović i učenici i profesori srednje i osnovne škole „Kreativno pero“ iz Beograda.

Nagrada je osnovana sa željom da se u društvu promovišu najbolji među najboljima, mladi ljudi koji mogu motivisati i inspirisati druge mlade ljude da budu proaktivniji.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten