POSLEDNJE VESTI

Velikim maskembalom obeležiće se Svetski dan deteta u Dečijem kulturnom centru

16.11.2022.

Povodom predstojećeg Svetskog dana deteta koji se obeležava 20. novembra, Dečiji kulturni centar Niš će organizovati manifestaciju, tačnije, veliki Maskembal, u centralnom holu DKCN, u petak 18. novembra, sa početkom od 17.00 sati.

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta obeležava se na godišnjem nivou, svakog 20. novembra, slavi se i obeležava u svim državama. Praznik ima za cilj da se uspostavi međusobna interakcija među decom, radi dobrobita u svetu. Praznik je ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija još 1954. godine. Takođe, praznik ima za cilj kako bi se skrenula pažnja društva prema deci kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Konvencijom o pravima deteta, koja je usvojena od strane Generalne skupštine UN 1989. godine, pravila su ratifikovana u 193 zemlje. Dok su osnovni principi Konvencije pravo na život, opstanak, razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju.

Dečiji Kulturni centar je kulturno obrazovana ustanova, čiji je osnivač grad Niš, osnovan je još 1948. godine kao Pionirski dom „Stanko Paunović“, sa ciljem da se deca tu obrazuju, vaspitaju, socijalizuju i unapređuju svoje stvaralačke sposobnosti, ali i kako bi upotpunili svoje slobodno vreme.

Kao ustanova otvorenog tipa, Dečiji kulturni centar namenjen je za decu i mlade. Veoma često organizuje obrazovne aktivnosti, sekcije, manifestacije, takmičenja, tribine, susrete, koncerte, savetovanja, izložbe, turnire, književne večeri, premijere, predavanja, razne radionice i mnogo sličnih primera aktivnosti.

Deca u ovoj ustanovi imaju prilike da još pre polaska u školu oprobaju se u mnogim aktivnostima, upotpune svoje slobodno vreme, steknu prva prijateljstva, pronađu svoje hobije kojim mogu da se bave i u kasnijem periodu kada krenu u školu. Pored sporta, kulture, muzike, istarživanja, imaju priliku da saznaju i unaprede svoje talente.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten