POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš obeležio 20. novembar Međunarodni dan deteta

20.11.2022.

Povodom obeležavanja 20. novembra , Međunarodnog dana deteta, Službe Doma zdravlja Niš, održale su akciju tim povodom. Deca i roditelji, kao i školska deca, imali su prilike da se upoznaju sa organizacijom Savetovališta za mlade, kadrom i svim temama kojima se ovo savetovalište bavi.

Međunarodni ili Svetski dan deteta obeležava se 20. novembra, na  godišnjem nivou, Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine, sa ciljem da se u svim državama obeležava.

Ovaj događaj ima za cilj da promoviše međusobne odnose, interakciju i razumevanje među decom, za dobrobit dece u svetu. Takođe, još jedan od ciljeva jeste da se obrati pažnja javnosti na obaveze prema deci, kao i na aktuelne problem sa kojima se deca suočavaju.

Dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine. Osnovni principi Konvencije su: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju, pravo na nediskriminaciju.

Sprečavanje nasilja nad decom i diskriminacije, obezbeđuje ravnopravne uslove za život, zdravstvenu zaštitu, socijalno blagostanje, dostupno kvalitetno obrazovanje, dodatnu podršku, igru i druženje.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten