Pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Aranđela ili Aranđelovdan

21.11.2022.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatijeg kao Sveti Aranđel ili Aranđelovdan. Arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere, borcem protiv verske jeresi. Poštuje se kao iscelitelj, borac i ratnik, čija se pomoć priziva i pod čiju se zaštitu stavljaju narod i zemlje.

Još od ranih hrišćanskih vremena Arhangel Mihailo se prikazuje kao vojvoda koji u desnoj ruci drži koplje sa platnenom pantljikom i crvenim krstom na vrhu, dok u levoj ruci drži palmovu zelenu grančicu. U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

 

Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih nebeskih svetaca spada u nepokretne praznike, dok je takođe jedna od najčešćih slava u našem narodu. Po broju ljudi koji ga slavi kao krsnu slavu, nalazi se na drugom mestu. Takođe, zaštitnik je loze Nemanjića, slava je Saborne crkve u Beogradu.

U narodu se veruje da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao. Veruje se još  i da se pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Postoji i izreka: „Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća“.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten