POSLEDNJE VESTI

Nagradu „Stevan Sremac“ odnela knjiga „Srneća leđa“ Ane Marije Grbijić

22.11.2022.

Povodom obeležavanja manifestacije “ Dani Stevana Sremca”, dodeljuje se nagrada pod nazivom pisca “Stevana Sremca”, za najbolju knjigu u 2021. godinu. Žiri je prvobitno izdvojio uži krug knjiga, njih pet, ali je potom za ovogodišnjeg laureata, odlučio jednoglasno, da to bude knjiga Ane Marije Grbijić, pod nazivom “Srneća leđa”. Nagrada će biti uručena tokom trajanja manifestacije.

Dodaju da je ona spretno, žanrovski i pripovedački suvereno, iskreno i neposredno, ispisala književno intrigantne i čitalački uzbudljive kratke priče o ljudima i događajima. Žiri u sastavu bio je: predsednik Dr Dejan Milutinović i članovi Petar Arbutina i Krsta Popovski.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Ana Marija Grbić, živi i radi u Beogradu gde je trenutno na poslednjoj godini doktorskih studija na Filološkom fakultetu. Objavila je knjige poezije „Da, ali nemoj se plašiti“ (Prvenac 2012), „Venerini i ostali bregovi“ (Lom 2014), „Zemlja 2.0“ (Arete 2018). Priredila je oralnu biografiju benda Idoli “Idoli i poslednji dan” (Kontrast 2019). Autorka je zbirke priča „Srneća leđa“ (Geopoetika 2021) i romana „Mrtvi na dodir“ (Geopoetika 2022). Dobitnica je nagrade „Grozdana Olujić“. Radi kao saradnik na RTS-u, kao mentorka kreativnog pisanja i urednica. Članica je Srpskog književnog društva i PEN Srbija.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten