POSLEDNJE VESTI

Tribina u Niškom kulturnom centru na temu „Ženska neplodnost i najmisteriozniji uzrok neplodnosti – endometrioza“

22.11.2022.

U gradu Nišu, 22. novembra (utorak), sa početkom od 18.00 sati, održaće se tribina u Niškom kulturnom centru, na temu „Ženska neplodnost i najmisteriozniji uzrok neplodnosti – endometrioza“.

Tribina će biti organizovana uz podršku Kancelarije za mlade Gradske opštine Palilula. Dok će učesnici biti mr Jelena Pack, diplomirani nauropata i predsednica Udruženja žena endometrioze „Žuto uže“. Zatim, dr Marina Kostić psiholog i voditelj emisije „Život preko reda“ i mr Suzana Petrović, umetnički rukovodilac grupe Gracija. Takođe, tom prilikom grupa Gracija premijerno će izvoditi pesmu koju je posvetila ženama obolelim od endometrioze.

Endometrioza jeste problem koji se javlja kod žena, širom  sveta, kao uzrok steriliteta. Smatra se da do 10% ženske populacije u reproduktivnom periodu pati od ovog problema. Zdravstveni problem se javlja najčešće u periodu između 25. i 35. godina.

Kada se govori o ovom zdravstvenom problemu, radi o tome da do obolevanja dolazi kada se endometrijum (epitel koji oblaže zid materice i koji se guli u menstrualnom ciklusu) „preseli“ na organe karlice, najčešće na jajnik, jer tamo opstaje. Tada se na jajniku formira cista s tamnim krvavim sadržajem, taj sadržaj se naziva endometrična ili čokoladna cista, zbog boje sadržaja.

Kako ističu lekari, ginekolozi, ponekad se dogodi da ćelije endometrijuma mogu da se rasele i izvan karlice i da se nađu na koži ili ožiljcima, dok postoje čak i udaljene endometrioze u nosu ili plućima, ali to su veoma retki slučajevi.

Tačan uzrok nastanka u maloj karlici nije poznat, ali je činjenica da je 10% žena koje pate od ovog problemam veliki procenat. Postoji nekoliko teorija zašto nastaje endometrioza, jedna teorija ističe da je uzrok prolaska menstrualne krvi kroz jajovode retrogradno. Druga teorija predstavlja autonomno oboljenje, dok neki naučnici tvrde da endometrijalne ćelije mogu ući u krv i na taj način transportovati na druge organe.

Nijedna teorija nije sa sigurnošću potvrđena, ono što se zna jeste da može nastati i jatrogeno, zna se da prilikom operacije ćelije endometrijum može se preneti na drugi organ, kako ističu pojedini lekari.

Ovo je tema o kojoj se treba govoriti, sa ciljem da se svest žena proširi u toj meri da redovno posećuju svoje lekare i vrše preglede kako bi na vreme moglo da se deluje.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten