POSLEDNJE VESTI

Svečanom akademijom obeleženo 144. godina rada i postojanja prestižne gimnazije „Stevan Sremac“ u Nišu

24.11.2022.

U gradu Nišu, prva niška gimnazija “Stevan Sremac”, obeležila je svečanom akademijom 144. godina rada i postojanja. Gimnazija je osnovana davne 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića, dok nosi naziv imena posebno istaknutog srpskog pisca ali  i nekadašnjeg predavača Stevana Sremca.

Naime, od osnivanja gimnazije “Stevan Sremac”, pa do danas, istaknutu srednju školu su pohađali mnogi viđeni ljdui, poput Ljubomira Simića, Vladislava Petkovića Disa, Birisava Stankovića, Branka Miljkovića, kompozitora Stanislava Biničkoog, glumca Ljubiše Samrđića i mnogih drugih.

Škola je od svog osnivanja bila središte kulturnih događaja u gradu, njeni učenici i profesori osnovali su Narodnu biblioteku, Narodno pozorište i književni časopis “Gradina”.

Svo činjenično stanje je podstrek i poseban motiv za njene sadašnje ali i buduće učenike, generacije kako bi opravdali poverenje profesora koji sa njima rade i uče.

Jelena Milošević, direktorka gimnazije, istakla je: „Danas je naš veliki dan, 144. godišnjica Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, velika privilegija ali i velika obaveza. Treba opravdati poverenje koje su nam prethodne generacije zadale u  zadatak, ali i generacije koje tek dolaze”.

Tokom svečane akademije dodeljene su nagrade učenicima i nastavnicima koji su postigli izuzetne rezultate i dali veliki doprinos na posećenim takmičenjima. Takođe, realizovan je i javni čas književnosti, a kao gosti prisustvovali su pisci Dejan Stojiljković i Vladimir Vučković, čiji je zadatak bio da razgovaraju sa učenicima o književnsti.

Kako je još Jelena Milošević, direktorka škole navela, „Ove godine smo napravili izuzetak pa škola uručuje nagrade i profesorima koji su spremali učenike za takmičenja sa kojih su se vratili sa nagradama. Znam da su oni dovoljno motivisani da i bez nagrada postižu velike rezultate, ali ništa  bolje nego kada i oni za jedan predan rad i nesebičan trud koji su maksimalno uložili budu i nagrađeni“.

Učenici gimnazije, 25. novembra (petak), učestvovaće u  tradicionlanom  Takmičenju u besedništvu, manifestaciji  kojom će se završiti obeležavanje  godišnjice. Tema ovogodišnjeg besedništva biće “Jer, pripovedači i njegovo delo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čoveku i čovečnosti”. Istog dana biće proglašenje pobednika i dodela nagrade najboljim govornicima.

Većinu ovogodišnjih događaja povezuje jedna nit, to je naš čuveni Ivo Andrić i obeležavanje 130. godina od njegovog rođenja. Učenici koji uče nemački i ruski jezik, inspirisani Andrićevim likom i delom, ali i mislima, radili su za konkurs  izložbe najlepše razglednice mostova Nemačke i Rusije, likovnih i literarnih dela. Takođe, spremna je i virtuelna izložba fotografija Iva Andrića, koju pripremaju učenici sa svojim nastavnicima informatike i računarstva.

Mladi novinari, članovi novinarske i multimedijalne sekcije, prate sve događaje koji se dešavaju ovih dana, kako bi sve promovisali kroz svoj blog “Sremčeve price”.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten