Za ljubitelje muzike 30. novembra u Nišu održaće se gudački koncert

28.11.2022.

U gradu Nišu, održaće se koncert Gudačkog kvarteta BLISS, 30. novembra (sreda), sa početkom od 20.00 sati, u Galeriji Sinagoga. Kako organizatori najavljuju na programu su dela Josipa Slavenskog, Svetomira Nastasijevića, Aleksandra Vujića i Aleksandra Jerinića. Dok sastav violinista čine Bojana Đolović i Jovan Tešić, violista Saša Mirković i violončelista Aleksandar Jakovljević.

Koncert će biti održan u okviru projekta pod nazivom „Stazama gudačkog kvarteta u Srbiji“, u organizaciji Narodnog muzeja Niš, Bogatog letaga iskrenih stavaralaca Srbije, a pod pokriviteljstom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Inače, gudački instrumenti su muzički instrumenti koji pripadaju grupi žičanih instrumenata. U klasičnoj muzici danas se koriste četiri gudačka instrumenta, violina, viola, violončelo i kontrabas. Naime, u poslednje vreme pokušava da se oživi upotreba gudačkih instrumenata za potrebe stilskog izvođenja stare muzike, dok se u tehno muzici koriste čak i električni gudački instrumenti.

Za ljubitelje muzike interesantno je i to da se gudački instrumenti odlikuju širokim rasponom tonova, sposobnošću regulisanja dinamike, agogike ali i boje tona, te su stoga i prihvaćeni kao najvažniji instrumenti u klasičnoj muzici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten