POSLEDNJE VESTI

Gimnastičari iz Niša čiji klub nosi naziv po gradu odakle dolaze osvojili nagrade na Kupu Srbije

01.12.2022.

U Novom Sadu održano je finale u gimnastici. Na takmičenju je ekipa Gimnastičkog kluba pod nazivom “Niš”, osvojila Kup Srbije u igti protiv kluba “Partizan” iz Kostolca. Prva četiri mesta zauzeli su članovi pobedničkog tima iz Niša, Dušan Đorđević, Miloš Paunović, Petar Veličković i Aleksandar Miljković. Inače, u pojedinačnoj konkurenciji nastupalo je dvanaest takmičara.

Kada se održavalo prolećno kolo Kupa u pojedinačnom turniru gimnastičara, Petar Vefić je tada osvojio pobedu prešavši sve četiri sprave, ispred kluba iz Kostolca. Inače, Petrov izostanak sa jesenjeg Kupa u nadmetanju uticao je na njegov sveukupni plasman.

Saša Veličković, predsednik Gimnastičkog saveza Srbije, ujedno i rukovodilac stručnog rada GK “Niš”, istakao je sledeće: „Održali smo tradiciju i pomogli da ovo ekipno takmičenje produži trajanje, mada postoji potreba da se ozbiljno razgovara o sistemu takmičenja. Za niški klub ovo je bila i dobra provera uoči Prvenstva Srbije u apsolutnoj kategoriji, koje je za sve klubove najatraktivnije“.

Ono što se ističe od strane stručnjaka i vičnih ljudi gimnastike, kao problematika i na čemu treba obratiti pažnju, jeste da postoji problem oko organizacije nadmetanja timova. Ističu takođe i to, da je u gimnastici potrebno napraviti reforme, jer klubovi nisu nešto previse motivisani. Još jedan problem o kome su razgovarali jeste da u gimnastici ostaju deca koja posle navršenih 18. godina života imaju mogućnost da odu ka međunarodnim turnirima.

Inače, gimnastika je sport čije ime označava izvođenje vežbi, što ujedno zahteva fizičku snagu, spretnost i koordinaciju. Postoji i moderna gimnastika koja uključuje vežbe na razboju, gredi, parteri, karikama i njen početak vezuju se za 1774. godinu.

Kada je u pitanju muška gimnastika, neki podaci navode da je bila jedan od devet sportova koji su uvrstili u program Prviih olimpijskih igara, davne 1896. godine, u Atini. Zanimljivo je i to da je Prvo svetsko prvenstvo u gimnastici održano 1903. godini, u Antverpenu, dok je Evropsko prvenstvo u gimnastici održano 1955. godini, u Frankfurtu na Majni. Žene su u ovom sportu bile uključene mnogo kasnije.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten