JKP „Mediana“ Niš radi 365 dana godišnje

07.12.2022.
jkp mediaa

Rukovodioci JKP „Mediana“ Niš ističu njihove službe rade tokom godine 365 dana, za njih odmor ne postoji jer se kontinuirano bore da kako grad tako i okolna sela uvek budu čisti i uređeni. Takođe, naglašeno je da su brojni problemi koje rešavaju ekipe komunalnog preduzeća divlje deponije, naročito u ruralnim sredinama.

Kako bi rešili sve probleme ekipa na terenu, realizuju se brojni programi kako redovni tako i vanredni. Kroz redovne programe ekipe očiste godišnje 6000 metara kubnih sa javnih površina. Dok je kroz vanredne pograme to nešto drugačije. Mesta na kojima se divlje deponije prave jesu učestala, kako Ivan Mihajlović, direktor JKP „Mediana“ Niš, ističe u jednom jutarnjem programu, ljudi imaju naviku da otpad odlažu na isto mesto, pa je reciklažni centar zbog toga i napravljen tamo gde je postojala najveća deponija u gradu.

Kada su u pitanju vanredni programi, opredeljena su bila sredstva kroz program Uprave za imovinu i održivi razvoj, te je 1500 metara kubnih otpada uklonjeno kod Vinika, Opčepoljskoj ulici i iza Disa. Drugi vanredni program pod nazivom „Zeleno je čisto“, koji je realizovan kroz podršku Kancelarije za lokalni razvoj i ekonomiju, Ministarstva zaštite životne sredine.

Programom je obuhvaćeno i očišćeno 9 lokacija. Najveći problem prave deponije u ruralnim sredinama, jer sve to zagađuje i ruži, kako životnu sredinu i život, tako i estetski.

Takođe, postoji „katastar divljih deponija“, tačnije, svaka deponija se zna, na tome se svakodnevno radi. Rešenje problema jeste da sada u Nišu postoje dva reciklažna centra, gde građani imaju priliku da besplatno ostave otpad, stari nameštaj, šut, sve ono što ne bi smeli da odlože u običan kontejner. Reciklažni centar radi od 08.00 do 22.00 časa, u blizini PMF –a.

Sela koja pripadaju gradu Nišu, uvode se u redovni sistem odvoza otpada, tako da u ruralnim sredinama samo četiri sela koja pripadaju Nišu nemaju taj sistem ali do kraja godine se očekuje postavljane i kod njih.

Ono što je plan jeste da se podzemni kontejneri oforme svuda u gradu, naravno postoje određeni uslovi zbog nadzemne i podzemne instalacije. Podzemni kontejneri su jako dobro rešenje za odlaganje otpada, ali takođe skupa investicija i dugogodišnji proces. Zamisao i cilj na kome se radi jesu da naš grad bude čist, lep i uređen ali za to nešto moramo i mi sami da se brinemo i radimo na tome.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten