POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš uvek tu za sve građane

21.12.2022.

U Domu zdravlja Niš, održan je sastanak Tima za podršku dojenju. Tim čine predstavnici Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece, Službe polivalentne patronaže i  Službe za zdravstvenu zaštitu žena, sa članovima rukovodstva.

Na sastanku su predstavljene sve realizovane aktivnosti ovog tima i dogovorene dalje aktivnosti, unapređenje i implementiranje Politike dojenja Doma zdravlja Niš kao i planiranje i organizacija promotivnih aktivnosti u svim službama.

Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja, u jednoj emisiji  govorila je o promociji početka rada Preventivnog centra dentalne medicine za trudnice i porodilje. Danijela Nešić, istakla je da je ordinacija opremljena i organizovana isključivo za rad sa trudnicama i porodiljama, koja će pružati kompletnu stomatološku zdravstvenu zaštitu, jedinstvenu na celom prostoru Srbije.

Još jedna aktuelna tema Doma zdravlja Niš jeste vakcinisanje pneumokoknom vakcinom. Ustanova Dom zdravlja Niš je snabdevena vakcinom protiv pneumokokne bolesti. Pneumokokna bolest može se javiti u bilo kom uzrastu dok su pod najvećim rizikom mala deca i stariji od 65. godina, kao i osobe koje pate od hroničnih oboljenja srca, pluća, bubrega, jetre, lica koja imaju odstranjenu slezinu ili kohlearne implantate i pušači. Kod nabrojanih tipova osoba pneumokokne bolesti  se javljaju češće.

Kontraindikacije za primanje ove vakcine ne postoje pa se može dati i trudnicama.

Vakcina protiv gripa i pneumokokna vakcina se mogu primati istovremeno, prilikom iste posete lekaru. Grip i pneumokokne bolesti se češće javljaju u zimskim mesecima, pa davanje obe vakcine štiti i od gripa i od najčešće komplikacije gripa (pneumonije).

Za razliku od vakcine protiv gripa, koja se prima svake sezone, VAKCINA PROTIV PNEUMOKOKA ŠTITI NEKOLIKO GODINA. Preporučuje se ponovna vakcinacija nakon šest do sedam godina, što zavisi od životnog doba osobe koja je prima, takođe je bitna konsultacija sa lekarom.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten