Klinički centar u Nišu dobio najsavremeniji akcelerator „Varian“

22.12.2022.

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš stigao je novi akcelerator pod nazivom “Varian” na odeljenju radioterapije. Akcelerator koji je stigao u UKC Niš je najsavremeniji linearni aparat za zračnu terapiju onkoloških pacijenata i vredi 3,3 miliona evra. Inače, ovo je četvrti akcelaerator po redu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Omogućuje zračenje kod 50 pacijenata na dnevnom nivou, odnosno 200 pacijenta dnevno ako uzmemo u obzir sva četiri aparata.

Katarina Branković, načelnica Odeljenja radioterapije Klinike za onkologiju, naglasila je da akcelerator ima izuzetne performanse koji omogućavaju maksimalnu zaštitu zdravstvenog tkiva u okolini samog tumora, dok samom tumoru daje maksimalnu terapijsku dozu. Naime, kako Katarina ističe, doze koje trenutno daju pacijentima su eskalirane, mogu biti od 70 do 80 greja. U suštiti kako ona još ističe, to je ono što je važno kako za preživljavanje pacijenata, tako i za njihovo izlečenje.

Kako zaposleni ove ustanove navode sada je omogućeno da se sa jednim okretanjem glave novog AKCELERATORA zrači se više tumora u telu pacijenta, bez ponavljanja ulaska u takozvani “bundker”.

Ana Cvetanović, direktorka Klinike za onkologiju, istakla je da novi akselerator sada može da se upari odnosno omogući nastavak zračenja u slučaju kvara ili regularnog servisiranja nekog od aparata.

Kako Ana još ističe od početka godine u Radioterapijskom centru Klinike za onkologiju zdračeno je više od 1.800 pacijenata, odnosno oko 150 dnevno.

Takođe, istakla je da Radioterapijski centar u Nišu sada može da parira svim evropskim centrima  po tehničkim kapacitetima ali i po kadru i njegovoj strukturi.

Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, istakao je da nabavka najsavremenijeg aparata predstavlja nastavak opremanja ustanove kvalitetnom opremom kako bi još bolje lečili pacijente.

Perišić je još istakao da je uveliko montaža dva skenera, treći skener će biti montiran na Klinici za onkologiju, a u projektu su nabavke PET skenera takođe za onkologiju. Istakao je i situaciju o kojoj je govorila Danica Grujičić, ministarka zdravlja a radi se o budućem stanju koje očekuje Srbiju, da će se kroz pet godina javiti oko 40.000 pacijenata kojima će biti neophodna terapija zračenja.

Naglasio je da je Ministarstvo zdravlja izdvojilo 3,3 mliona evra za nabavku i postavljanje najnovijeg akceleratora koji je počeo sa radom u UKC Niš.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten