IZLOŽBA „OD LEGIONARA DO VITEZA KOJI SI TIP? “ U ISTORIJSKOM ARHIVU

05.01.2023.
1
2
3
6
7
8
4
5
10
12
11

U saradnji sa Udruženjem „Zmajeva griva“ iz Niša otvorena je izložba pod nazivom „Od legionara do viteza koji si tip? “ u holu Istorijskog arhiva Niš. Izložba će trajati tokom celog januara. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Na otvaranju izložbe govorili su Dušan Hadžić iz Udruženja „Zmajeva griva“ i direktorka Istorijskog arhiva Niš Snežana Radović.

Goste i sve prisutne pozdravila je direktorka Istorijskog arhiva Niš Snežana Radović rekavši da bi ova godina , godina u kojoj se obeležava tri veka niške tvrđave bila sjajna kao godina koju će započeti ovakvom izložbom. „Zahvaljujući društvu Zmajeva griva koji svojih ruku delo stvaraju sve ovo imamo priliku da se naša publika vrati u prošlost i da vidi kako je sve to izgledalo“.

Prisutnima se obratio Dušan Hadžić iz Udruženja „Zmajeva griva“ koji je predstavio izložbu i kako je sve to izgledalo nekada.

„Sve ovo ovde što vidite od drveta, pravio sam ja, jer sam stolar po zanimanju. Izložbom se povezuje istorija Niša od antike do srednjeg veka. Izložbom se predstvaljaju vojnici iz rimskog perioda i vojnici iz srednjeg veka, šta su nosili, kakvim oružjem su se borili, iz čega su pili i kako je izgledao njihov odmor. Pored toga tu je i jedan od mačeva gladijus koji sam pravio. Od rimskog perioda pa do srednjeg veka nalazi se legionarski oklop, sandale, koplje, štit itd“.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten