POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš 2023. godinu počeo radno za pacijente svakog starosnog doba

13.01.2023.

Lekari i službe Doma zdravlja Niš 2023. godinu počeli su radno sa prethodno napravljenim planom i programom rada. Svi pacijenti koji se jave primarnoj zdravstvenoj ustanovi uvek su upućeni Službi koja će delovati a samim tim, pacijenti će dobiti i podršku lekara.

U ustanovi Doma zdravlja Savetovalište za trudnice opremljeno je za psiho fizičku pripremu budućih majki. Trudnice dobijaju od svog izabranog ginekologa uput sa kojim pohađaju školu od svoje 28 nedelje trudnoće pa sve do porođaja. Grupe se formiraju od po deset trudnica i na obuku dolaze jednom nedeljno. Sve trudnice koje prođu edukaciju u Savetovalištu za trudnice izuzetno su zadovoljne stečenim znanjem i potpuno spremne za porođaj.

Sa druge strane, lekari svakodnevno apeluju na građanstvo da budu odgovorni prema sebi i uz redovne kontrole spreče širenje određenjih nezaraznih bolesti. Određene bolesti je važno otkriti u ranoj fazi kako bi lečenje otpočelo na vreme.

Ono o čemu se često govori jeste bolest Dijabetesa, povodom toga u zdravstvenoj stanici “Bubanj” održaće se akcija 13. januara (petak) pod nazivom “Pričajmo o dijabetesu”.  Tim povodom svi zainteresovani pacijneti imaće prilike da provere krvni pritisak, odrede nivo šećera u krvi, urade skrining na dijabetes i dobiju savete u vezi prevencije i lečenja hroničnih obolenja.

Kada su u pitanju službe za preventivne preglede, nastavljaju se akcije pod nazivom “Otvorena vrata” i ove godine. Cilj lekara jeste podizanje svesti kod ljudi da su ovakvi pregledi neophodni kako bi se na vreme bolest lečila i sprečila. Tim povodom Službe će održati akciju 14. januara (subota), u vremenskom periodu od 07.00 do 14.00 sati.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25. do 64. godina da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih radiće sledeće skrining preglede: na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti (merenje krvnog pritiska), na rano otkrivanje dijabetesa i na rano otkrivanje depresije.

Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke, do će Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50. do 69. godina da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju.

Lekari misle i na svoje najmlađe sugrađane i pokušavaju da im od malih nogu steknu naviku da se od belih mantila ne treba plašiti i da je važno redovno posećivati svog lekara. Sa tim ciljem stomatološka ordinacija “Zubić vila” redovno organizuje edukaciju za predškolce različitih vrtića, kako bi im približili oblast dentalne medicine na njima prihvatljiv način.

Uz igru, bojenje crteža iz bojanki koje je spremila ekipa zaposlenih u ordinaciji a na temu pravilno korišćenje četkice za zube, pravilna ishrana, značaj redovnih kontrola zuba, deci je lakše da private znanje i održe pažnju.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *