SKRINING NA RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DOJKE ( MAMOGRAFIJA) U DOMU ZDRAVLJA NIŠ

18.01.2023.
poster_mamografija-1360x765

U Domu zdravlja Niš obavljaju se skrining mamografski pregledi dojke u cilju sprovođenja Nacionalnog skrining programa za rano otkrivanje raka dojke. Sa željom da pojednostavimo i unapredimo komunikaciju sa pacijentkinjama otvoren je u okviru Odeljenja za mamografiju na prvom spratu novi šalter u Službi za radiološku dijagnostiku. Bez čekanja i bez uputa sa zdravstvenom legitimacijom moći će pacijentkinje da zakažu mamografski pregled.

Skrining podrazumeva pregled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke i omogućiti efikasnije lečenje. Pregledom su obuhvaćene žene starije od 49 godina. Preporuka mamografskog testiranja u organizovanom skriningu je da se ponavlja na svake dve godine (individualni režim, manji intervali).

Mamografskim pregledom se mogu otkriti tumori manjih dimenzija i nepalpabilne lezije. Ultrazvuk predstavlja dodatnu dijagnostičku metodu koja se koristi za evaluaciju palpabilnih ili mamografaki viđenih lezija. Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi pored visoke šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hirurških intervencija, brži oporavak, smanjene invalidnosti, bolji kvalitet života kao i smanjenje troškova lečenja i indirektnih troškova bolesti.

Cilj Nacionalnog programa je smanjenje smrtnosti žena od karcinoma dojke u Republici Srbiji i podizanje svesti žena o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke kao i informisanje o značaju skrininga.

Budimo zajedno u borbi protiv raka dojke. Zakazivanje pregleda pacijentkinje mogu obavati na šalteru za mamografiju u okviru službe za radiologiju Doma zdravlja Niš na prvom spratu ili pozivom na broj: 062/8-044-373.

Rak dojke rano otkriven je izlečiv u velikom broju slučajeva.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten