POSLEDNJE VESTI

PLIVANjE ZA ČASNI KRST U 13 ČASOVA NA BAZENU U BABUŠNICI

18.01.2023.
320617496_548492840666528_5550893578905720810_n

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju sutra jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenje – „objavljivanje Bogočoveka“  i „uvođenje Hrista u mesijansku misiju“.  Bogojavljenje, kao jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, biće obeleženo u Babušnici u crkvi „Svete Trojice“ u Dragincu, a na bazenu Kupališnog kompleksa u Babušnici plivaće se  za Časni krst.

Svetkovanje Bogojavljanja počeće u 09.00 časova liturgijom u crkvi Svete Trojice u Dragincu, a potom će se u porti ovog hrama od 10.30 časova obaviti Veliko osvećenje vode. Nakon osvećenja vode biće održana i manifestacija „Zgledžos“, u okviru koje će se pripremati lužničko meze, kuvati vino, rakija i pihtije. Povodom proslave Bogojavljenja JKP „Komunalac“ Babušnica organizovalo je prevoz putnika na relaciji Babušnica-Draginac. Polazak iz centra Babušnice je u 08.45 časova  a povratak autobusa iz Draginca je u 12.00 časova. Plivanje za Časni Bogojavljenski krst biće održano u 13.00 časova na bazenu Kupališnog kompleksa u Babušnici,  a pliva se deonica od 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Obeležavanje Bogojavljenja organizuje babušnički Hram prenosa moštiju Svetog Nikolaja, uz podršku Opštine Babušnica i Turističke organizacije opštine Babušnica. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. Praznikom se obeležava to što je, po verskom učenju, Jovan Krstitelj, pošto je krstio Isusa Hrista u reci Jordan, video kako se „nebo otvara“ i na Isusovu glavu u obliku goluba sleće „Sveti Duh“, čime je prvi put  objavljena tajna Svete Trojice, i prvi put su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh.

Na Bogojavljenje se u hramovima obavlja čin velikog osvećenja vode, koju vernici nose svojim kućama i čuvaju je kao lek tokom cele godine, a pliva se i za Časni krst.

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com

Bilten