POSLEDNJE VESTI

Dom zdravlja Niš nastavlja i ovog vikenda akciju za svoje pacijente

19.01.2023.
dz

Lekari i službe Doma zdravlja Niš nastavljaju sa tri dobro poznate akcije kako bi svojim sugrađanima i pacijentima približili neophodne preglede, ukazali na važnost očuvanja zdravlja i premostili jaz straha od belih mantila. Tokom predstojećeg vikenda realizovaće se tri akcije pod nazivom “Približimo se pacijentima”, “ Zdravlje za sve” i “Otvorena vrata”.

Cilj prvo navedene akcije jeste da se pacijentima sela Gordnja studena omoguće lekarski pregledi i saveti, poseban tretman će imati slabo pokretni i nepokretni pacijenti, koje će službe pregledati u kućnim uslovima. Ova akcija se odnosi na pacijente svih pet gradskih opština.

Svi zainteresovani će imati prilike da samo uz zdravstvenu knjižicu koju daju na uvid provere krvni pritisak, medicinske ekipe će im odrediti nivo šećera u krvi, obaviti klinički pregled, uzeti medicinsku anamnezu, udeliti savet za dalje lečenje hroničnih bolesti.

Što se tiče druge aktivnosti, medicinske ekipe Kuće dobrog srca imaju za cilj da se kroz akciju “Zdravlje za sve” poveća dostupnost zdravstvene zaštite i dopre do najosetljivijih kategorija stanovnika. Službe za kućnu negu i palijativno zbrinjavanje DZ Niš će 21. januara (subota), sa početkom od 09.00 do 13.00 sati realizovati akciju.

Zdravstvene usluge koje će se pružati u toku akcije jesu uzimanje anamneze, klinički pregled, EKG, merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, previjanje i obrada rane, pružanje saveta lekara u vezi sa lečenjem hroničnih bolesti.

Treća akcija pod nazivom “Otvorena vrata”, namenjena za preventivne i skrining preglede, održaće se takođe u subotu 21. januara, od 07.00 do 14.00 časova, u centralnom objektu Doma zdravlja. Lekari apeluju da akcija traje par sati a nekome može spasiti život. Naglašavaju da za par sati provedenog u zdravstvenoj ustanovi nije izgubljeno vreme, već mogućnost do izlečenja ili bar sigurnost da je sve pod kontrolom.

Pacijenti će imati prilike da urade sledeće preglede Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25. do 64. godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš. Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede: na rano otkrivanje karcinoma debelog creva; na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti (merenje krvnog pritiska); na rano otkrivanje dijabetesa; na rano otkrivanje depresije. Služba za polivalentnu patronažu poziva žene da prisustvuju obuci za samopregled dojke. Dok će Služba za radiološku dijagnostiku poziva žene starosne dobi od 50. do 69. godina da se odazovu skriningu na karcinom dojke i obave mamografiju.

 

Uključi se u diskusiju, ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Obavezna polja su označena *


INFORMIŠI SE

Portal u službi građana.


Telefon: 018200062

E-mail: ininfonis@gmail.com





Bilten